18.11.10

Ο Μπερνάνκι νίκησε το «τέρας» του πληθωρισμού

Ιδιαίτερα επιφυλακτικό ήταν το κλίμα στη Wall Street χθες. Η μεγάλη πτώση στον κατασκευαστικό τομέα επηρέασε τους επενδυτές παρ΄ ότι τα απρόσμενα ηπιότερα των αναμενομένων στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι μάλλον θα αργήσει να απειληθεί από τον πληθωριστικό κίνδυνο η αμερικανική οικονομία και επιβεβαίωσαν τις πρόσφατες αποφάσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι και των συναδέλφων του. Ο πυρήνας του πληθωρισμού σε 12μηνη βάση σημείωσε ιστορική βουτιά στο 0,6% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% τον Οκτώβριο από αύξηση 0,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι μιλούσαν για μια μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση κατά 0,3%. Επισημαίνεται ότι η αναζωπύρωση των φόβων για τον πληθωρισμό μετά την απόφαση της Fed να ξεκινήσει έναν δεύτερο μεγάλο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, είχε προκαλέσει αγοραστικό ντελίριο για τον χρυσό.

Οι τραπεζίτες της Fed, περιγράφοντας όλες τις μετρήσεις για τον πληθωρισμό ως «σχετικά χαμηλές», αποφάσισαν στις 3 Νοεμβρίου να αγοράσουν ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 600 δισ. δολαρίων. Οι αγορές των κρατικών τίτλων θα διαρκέσουν ως τον Ιούνιο του 2011 και στόχο έχουν την αποτροπή του κινδύνου του αποπληθωρισμού μέσω της αναθέρμανσης της οικονομίας .

Ωστόσο οι επενδυτές, πιστεύοντας ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερος εκείνου του αποπληθωρισμού, προσπαθούν να εξασφαλιστούν έναντι αυτού του κινδύνου με πολύ υψηλές θέσεις στον χρυσό.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=18&artId=367969&dt=18/11/2010

No comments: