27.11.10

MIG: τα ταμειακά διαθέσιμα υπερβαίνουν τη χρηματιστηριακή αξία

Κερδοφόρο το γ΄τρίμηνο για τη Marfin Investment Group, μετά από ζημιές στο εξάμηνο λόγω απομείωσης αξίας στοιχείων ενεργητικού.

Η εταιρία εμφανίζει αύξηση των εσόδων στο εννεάμηνο κατά 22% στα 1,17 δισ. ευρώ ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα υπερβαίνουν τη χρηματιστηριακή της αξία, καθώς στο ταμείο της εταιρίας βρίσκονται μετρητά €484,9 εκατομμύρια τη στιγμή που η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανέρχεται στα 462,2 εκατ. ευρώ!

Ειδικότερα, η MIG ανακοινώνει:

• Ενοποιημένες πωλήσεις εννιαμήνου 2010 ύψους €1,170 δισεκατομμυρίων παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο

• Καθαρά κέρδη €1,9 εκατ. κατά το τρίτο τρίμηνο σε ενοποιημένη βάση

• Η Καθαρή Θέση της Εταιρείας ανέρχεται σε €2,464 δισεκατομμύρια που αντιστοιχεί σε €3,20 ανά μετοχή

• Η Εταιρεία διατηρεί μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια με μετρητά €484,9 εκατομμύρια σε μία περίοδο που η ρευστότητα στην εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική και που επενδυτικές ευκαιρίες αναμένεται να ανακύψουν άμεσα
• Η ενισχυμένη απόδοση του τρίτου τριμήνου του 2010 αντισταθμίζει τις λειτουργικές ζημιές του πρώτου εξαμήνου του 2010


Αναλυτικότερα, η Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνει σήμερα για το εννεάμηνο 2010 ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας €1.385,3 εκατ., αλλά καταγράφοντας καθαρά κέρδη €1,9 εκατ. κατά το τρίτο τρίμηνο. Σε εταιρικό επίπεδο οι συνολικές ζημιές υπολογίζονται σε €1.174,6 εκατ, από τις οποίες ζημιές €6,6 εκατ. για το τρίτο τρίμηνο.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών στην τρέχουσα χρήση σχετίζονται με απομείωση αξίας στοιχείων ενεργητικού η οποία έφθασε σε €1.161,4 εκατ σε ενοποιημένη βάση και €1.162,2 εκατ σε εταιρικό επίπεδο.

Οι πωλήσεις σε ενοποιημένο επίπεδο του εννεάμηνου έφθασαν σε €1.169,7 εκατ. αυξημένες κατά 22% έναντι €955,2 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2009, ενώ οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου ανήλθαν σε €416,7 εκατ. έναντι €371,5 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Τα μικτά κέρδη του εννεάμηνου σε ενοποιημένο επίπεδο έφθασαν σε €292,2 εκατ. έναντι €324,9 εκατ. πέρυσι ενώ τα ενοποποιημένα μικτά κέρδη του τρίτου τριμήνου έφθασαν τα €114,1 εκατ. έναντι €134,1 εκατ. το 2009.

Η Καθαρή Θέση (NAV) υπολογίζεται σε €2.464 εκατ στο τέλος του τρίτου τριμήνου και αντιστοιχεί σε €3,20 ανά μετοχή. Συνεπώς, η τιμή της μετοχής στα σημερινά επίπεδα αντιπροσωπεύει μια σημαντική έκπτωση 82% έναντι της Καθαρής Θέσης της εταιρείας.
Η MIG συνεχίζει να επιδεικνύει εύρωστη κεφαλαιακή δομή και ισχυρή ρευστότητα σε μία εποχή κατά την οποία η ρευστότητα στο εγχώριο περιβάλλον είναι σπάνια και ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Η εταιρεία διατηρεί υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια έχοντας μετρητά €484,9 εκατ. σε μία περίοδο κατά την οποία θα αναδειχθούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες ενώ οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές φαίνονται άμεσα επερχόμενες.

Ενώ η αγορά συνεχίζει να επηρεάζεται από τις προκλήσεις της οικονομίας, καθώς κινείται στις πλέον δύσκολες για την Ελλάδα συνθήκες μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι εταιρείες της MIG συνεχίζουν να λειτουργούν με σύνεση, οικοδομώντας ισχυρότερα μερίδια αγοράς και διατηρώντας την πρώτη ή δεύτερη θέση στην αγορά σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούνται.

Η λειτουργική επίδοση των εταιρειών της MIG κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν ισχυρότερη από τα προηγούμενα τρίμηνα με αποτέλεσμα θετικά EBITDA στην πλειοψηφία των εταιρειών και καθαρή κερδοφορία σε ενοποιημένη βάση, δημιουργώντας αισιοδοξία της τάσης βελτίωσης λειτουργικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο ομίλου. Οι εταιρείες υποστηρίζονται από ισχυρούς ισολογισμούς, ισχυρά ρευστά διαθέσιμα, καθαρή ηγετική θέση στις αγορές που δραστηριοποιούνται, υψηλή ποιότητα και αξίες ενεργητικού που αξιολογούνται και επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητους φορείς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της MIG κ. Διονύσης Μαλαματίνας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πλέον δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, συνέχισε να επηρεάζει τις εταιρείες μας, παρότι σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι τους ανταγωνιστές μας. Ταυτόχρονα ωστόσο, οι εταιρείες μας διατηρούν ηγετικά μερίδια αγοράς και συνεχίζουν να προσφέρουν στους πελάτες μας προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Όπως είχαμε δηλώσει από την αρχή της χρονιάς, η προτεραιότητα της MIG το 2010 δεν ήταν η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον αλλά κυρίως, η διατήρηση των μεριδίων αγοράς, με έμφαση τη μείωση κόστους και την υιοθέτηση μιας κοινωνικά ευαίσθητης προσέγγισης προς τους πελάτες μας, όπως άλλωστε πιστοποιείται και από την αύξηση κατά 22% των πωλήσεων έναντι του προηγούμενου έτους.

Η στρατηγική αυτή δείχνει μεν την προσαρμογή της MIG στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον αλλά αναμένεται να αλλάξει καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες. Οι εταιρείες της MIG έχουν τοποθετηθεί ιδανικά ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη από την βελτίωση των συνθηκών της αγοράς και την αφοσίωση των πελατών και αναμένεται να επιστρέψουν σε σημαντικά επίπεδα κερδοφορίας μεσοπρόθεσμα.

Τα αποτελέσματά μας του 2010 έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την απομείωση αξιών και επαναξιολόγηση στοιχείων του ενεργητικού, μια λογιστική επιβάρυνση που πραγματοποιήθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Παρόλα αυτά, η Καθαρή Θέση της εταιρείας βρίσκεται στα €3,20 δείχνοντας ότι τα σημερινά επίπεδα διαπραγμάτευσης της τιμής της μετοχής αντιστοιχούν σε μια αξιοσημείωτη έκπτωση 82%.

Συνεχίζουμε την στρατηγική μας της έμφασης στη διατήρηση εύρωστης κεφαλαιακής επάρκειας και ισχυρής ρευστότητας, η οποία σήμερα βρίσκεται σε €484,9 εκατ μετά την καταβολή του τεκμαρτού μερίσματος κατά το τρίτο τρίμηνο. Στο μέλλον πιστεύουμε ότι αυτή η σπάνια θέση ρευστότητας θα μας επιστρέψει να συμμετέχουμε από μοναδική θέση ισχύος στην αναδιάρθρωση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να αξιοποιήσουμε τις μοναδικές ευκαιρίες που θα εμφανιστούν.

Όπως δηλώσαμε στο εξάμηνο, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι στο μέλλον συγχωνεύσεις και εξαγορές στους κλάδους που δραστηριοποιείται η MIG θα είναι αναπόφευκτες. Οι εταιρείες μας είναι σε θέση να συμβάλλουν θετικά στην πραγματοποίηση συνεργειών, στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με επίπεδα τιμών και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στην περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η MIG είναι τοποθετημένη ιδανικά για να συμμετέχει στις εξελίξεις αυτές.

Οι εταιρείες του ομίλου MIG ακολουθώντας την στρατηγική που έχουν ανακοινώσει, θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά και τα οικονομικά τους μεγέθη, τοποθετώντας την MIG σε ευνοϊκή θέση ώστε να επιβραβεύσει τους μακροχρόνιους επενδυτές της¨. 

No comments: