29.12.10

Κάτω από το αφορολόγητο δηλώνουν 5,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικά με τα εισοδήματα, που δήλωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι και αφορούν στο 2008. Τι δείχνουν;

Ότι πάνω από τους μισούς φορολογούμενους δήλωσαν πως τα εισοδήματά τους είναι κάτω από το αφορολόγητο – και το ένα τρίτο δεν πλήρωσε ούτε 1 ΕΥΡΩ φόρο.

Ότι – για ακόμα μια φορά – τα φορολογικά βάρη σήκωσαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Ότι οι γνωστοί άγνωστοι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν… «φτωχοί» στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Αναλυτικότερα, οι επιχειρήσεις δείχνουν σαφώς επηρεασμένες από το περιβάλλον κρίσης, που το 2008 είχε αρχίσει δειλά – δειλά να αναπτύσσεται στην ελληνική αγορά, καθώς δήλωσαν λιγότερα φορολογητέα κέρδη κατά 14%. Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός λόγος, για τη χαμηλότερη δηλούμενη κερδοφορία. Όπως επισημαίνουν έμπειροι φοροτεχνικοί, δεν λείπουν και αυτοί που... «φροντίζουν» να δηλώνουν μικρότερα κέρδη, για τους ευνόητους λόγους της χαμηλότερης φορολόγησης.

Αν επιχειρήσουμε μια ακτινογραφία των επιχειρήσεων ανά κατηγορία, τότε βλέπουμε ότι μεγαλύτερη κερδοφορία καταγράφουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές, ενώ χαμηλότερα σε κέρδη κινούνται οι Ο.Ε. και οι Ε.Π.Ε.


Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η διαρκώς μειούμενη μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που συνεχίστηκε και το 2009, επιβεβαιώνει το «υπεραισιόδοξο» του στόχου του προϋπολογισμού για αύξηση κατά 1 δισεκατομμύριο ΕΥΡΩ των εσόδων από την – όχι έκτακτη πλέον – εισφορά.

Σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εξακολουθούν να στηρίζουν όλο και περισσότερο το φορολογικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατέβαλαν το 52,6% των φόρων, όταν – ένα χρόνο πριν – είχαν πληρώσει κατά 48% το μάρμαρο της φορολογικής επιβάρυνσης. Αντίθετα, η συνεισφορά των επιχειρήσεων υποχώρησε από το 35% στο 30%. Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμποροβιοτέχνες και τους εισοδηματίες, πλήρωσαν μόλις το 16% του συνολικού φόρου !

Επιπλέον, 5,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι περί τα 3,3 εκατομμύρια δεν πλήρωσαν ούτε 1 ΕΥΡΩ φόρο !


http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=1108823

_______________________________________


προς τι η ..έκπληξη;
αυτά ισχύουν χρόνια, για να μη γράψω "δεκαετίες"...
εξού και το "άνοιγμα" των "κλειστών επαγγελμάτων"...

No comments: