30.12.10

Αναμένεται έκρηξη στις διεθνείς αγορές τον Ιανουάριο

Αναταραχές στις διεθνείς αγορές περιμένει τον Ιανουάριο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρόκειται για μια επίθεση κατά της Ελλάδας.

Όσο υπάρχει αυτή η αναταραχή, τα spreads των ομολόγων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και όσο δεν λύνεται συνολικά το ζήτημα στην Ευρωζώνη, δεν θα λυθεί και το ελληνικό πρόβλημα, είπε.

Όλα είναι ρευστά αυτή την περίοδο στην Ευρωζώνη, καθώς όλοι σκέπτονται και περιμένουν την έκρηξη του Ιανουαρίου για να πάρουν αποφάσεις, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ και την ΕΕ θα γίνει, ενώ στις 15 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα φέρει το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με φορείς για το θέμα αυτό, ενώ ο υπουργός είχε και συνάντηση με εκπροσώπους του τεχνικού επιμελητηρίου, στην οποία ωστόσο δεν υπήρξε ταύτιση θέσεων.

Σημειώνεται πάντως ότι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν ανησυχίες για τυχόν υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους ξένους οίκους στο προσεχές διάστημα, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα σχετίζεται περισσότερο με τις εκτιμήσεις για τις τράπεζες, παρά για την κατάσταση της ίδιας της οικονομίας. Όπως τονίζουν, πάντως, εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, οι τράπεζες θα μπορέσουν να ζητήσουν τη στήριξη από το ταμείο των 25 δισ. ευρώ.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=91443

No comments: