30.12.10

Ντιρκ Σουμάχερ: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα κινείται σε καλό δρόμο εξέφρασε ο Ντιρκ Σουμάχερ, senior european economist στην Goldman Sachs σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα θα χρειαστεί ακόμη χρόνο για την ανάπτυξη της οικονομίας της.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, ο γερμανός οικονομολόγος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, παρά τη δύσκολη διαδικασία προσαρμογής των οικονομιών τους.
Για την Ιρλανδία εκτίμησε ότι χρειάζεται μεν 35 δισ. ευρώ για να σταθεροποιηθεί, ωστόσο θεωρεί ότι οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν πάρει τα μέτρα τους. Όσον αφορά στην Πορτογαλία εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το πόσο θα διαρκέσει η σταθερή ανάπτυξη που καταγράφει «περιέργως» η χώρα.
Ο Σουμάχερ προέβλεψε πάντως ότι η κρίση του ευρώ θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ως αποτέλεσμα, οι χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα θα πρέπει να πληρώνουν ακριβά την αναχρηματοδότηση του χρέους τους, τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πολιτική βούληση να γίνει το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα μια επιτυχημένη υπόθεση συνεχίζει να είναι ισχυρή.
«Η χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι διασφαλισμένη μέχρι το 2013 μέσω του μηχανισμού στήριξης και εν ανάγκη μπορεί να περάσουν το κατώφλι του μηχανισμού η Πορτογαλία και η Ισπανία.»
Ο Σουμάχερ τάχθηκε επίσης ανοιχτά κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, εξηγώντας πως πρόκειται για μαζική μεταφορά χρημάτων από μια χώρα σε άλλη χωρίς να συνδέεται με όρους. «Νομίζω ότι η χορήγηση δανείων ανάμεσα σε δύο χώρες είναι καλύτερη από τα ευρωομόλογα», τόνισε.
«Η μεταφορά ρευστού μέσω των ευρωομολόγων θα έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και στη Γερμανία ιδιαίτερα θα δημιουργούσε αντιευρωπαϊκά αισθήματα με την αιτιολογία ότι δωρίζονται χωρίς λόγο δισεκατομμύρια.»
Πηγή: Deutsche Welle
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1915716

No comments: