29.12.10

Σε πτωτική πορεία οι τιμές των κατοικιών και το επόμενο έτος

Οι μειώσεις προβλέπεται να κυμανθούν μεταξύ 5% και 10%
ιδιαίτερα στα νεόδμητα και τα μεγάλα


Με αμείωτη ένταση αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το 2011 η πορεία διόρθωσης των τιμών των κατοικιών, ιδίως σε ό, τι αφορά τα νεόδμητα διαμερίσματα μεγαλύτερων επιφανειών. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, οι μειώσεις θα κυμανθούν μεταξύ 5% και 10%, μιας και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο καθοδικός κύκλος της αγοράς ακινήτων, το αντίθετο μάλιστα.
Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, ορκωτός εκτιμητής και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), κατά το τρέχον έτος η διόρθωση των τιμών των κατοικιών σε μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε σε αντίστοιχα επίπεδα, δηλαδή από 5% - 10% ανάλογα με την περιοχή, την ποιότητα της εκάστοτε κατασκευής και τη δυσχέρεια ή όχι του κάθε κατασκευαστή. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, οι διορθώσεις των τιμών ξεπέρασαν ακόμα και το 15%.
Στα νεόδμηταΣύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, μέχρι τώρα οι μειώσεις αφορούν ένα ευρύ φάσμα ακινήτων, όπως μεγάλα διαμερίσματα, μεζονέτες και εν γένει κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με πολλά νεόδμητα, όπως π. χ. τα ανατολικά προάστια, Σπάτα, Μαρκόπουλο ή σημεία της Δυτικής Αττικής, όπως η Μάνδρα.
Αντίστοιχα, σημαντική υποχώρηση καταγράφεται και σε ακίνητα περιοχών που στερούνται υποδομών, όπως για παράδειγμα τα Γλυκά Νερά και ο Γέρακας, που δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα και παρ' όλα αυτά είχαν φτάσει στο σημείο να ανταγωνίζονται σε τιμές περιοχές όπως το Χαλάνδρι και η Αγία Παρασκευή.
«Εκείνο όμως που βλέπουμε είναι ότι τώρα έχουμε εισέλθει βαθιά στην κρίση και τον επόμενο χρόνο θα είμαστε στον πυρήνα της κρίσης, με τα εισοδήματα των νοικοκυριών να έχουν ήδη πληγεί με φορολογικά και άλλα μέτρα που τα έχουν περιορίσει. Την ίδια στιγμή, η ανεργία διαρκώς αυξάνεται και πλήττει ανθρώπους που μέχρι πρότινος είχαν εργασιακή ασφάλεια. Πλέον, κυριαρχεί η ανασφάλεια τόσο για την απασχόληση όσο και για τα εισοδήματα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης κατοικίας στα γνωστά επίπεδα τιμών, ενώ παράλληλα οι τράπεζες δίνουν πολύ λιγότερα δάνεια και σε πολύ μικρότερο ποσοστό της αξίας του διαμερίσματος. Αρα, βλέπουμε στροφή των υποψήφιων αγοραστών σε μικρά νεόδμητα ή σε μεταχειρισμένα ακίνητα και πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω διορθώσεις τιμών, πτώση του αριθμού των μεταβιβάσεων και παύση ανέγερσης νέων οικοδομών», συμπληρώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.
Τα μικρά ευνοούνταιΠαρ' όλα αυτά, τα μικρότερης επιφάνειας ακίνητα θα αποτελέσουν την εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω, μια και αναμένεται να συγκεντρώσουν τον κύριο όγκο της αγοραστικής ζήτησης, κάτι που ήδη συμβαίνει ώς ένα βαθμό και σήμερα. Ως εκ τούτου, θα επιδείξουν σοβαρές αντιστάσεις σε μια πιθανή πίεση υποχώρησης των αξιών τους, με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται ακόμα και ανατιμήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.
Γεγονός λοιπόν είναι ότι και τον επόμενο χρόνο, θα διατηρηθεί η φετινή πτωτική πορεία των τιμών, κάτι που, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κάμψη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, θα συμβάλει στη σταδιακή εξισορρόπηση του σημερινού χάσματος ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση.
Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι η όποια ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας δεν θα πρέπει να αναμένεται ούτε το 2012, όταν ίσως προκύψει μια κάποια σταθεροποίηση των τιμών, αλλά όχι και αύξησή τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_29/12/2010_426969

No comments: