27.12.10

Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, εν μέσω υποβαθμίσεων ή σχετικών προειδοποιήσεων από διεθνούς οίκους αξιολόγησης.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας αυξήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο 9,22%, επιστρέφοντας και πάλι στα υψηλά επίπεδα που είχε ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σημειώνεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου είχε μειωθεί στο 8,60%, λόγω της αγοράς των σχετικών τίτλων - όπως και αντίστοιχων των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης - από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Για τον 10ετή τίτλο της Πορτογαλίας, η απόδοση έφθασε το 6,84% στις 24 Δεκεμβρίου από 6,68% στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ η απόδοση για το 10ετές ομόλογο αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου έφθασε το 12,40%.
Στην περίπτωση της Ισπανίας, υπήρξε μικρή μείωση της απόδοσης στο 5,52% από 5,56%, αλλά και στο επίπεδο αυτό το κόστος χρηματοδότησης του ισπανικού κράτους θεωρείται πολύ υψηλό.
Ακόμη και η Γερμανία, η οποία είχε δει το φθινόπωρο την απόδοση των 10ετών ομολόγων της αναφοράς (bunds) να υποχωρεί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 2,30%, παρουσιάζει μία σημαντική άνοδο το τελευταίο δίμηνο. Στις 17 Δεκεμβρίου η απόδοση έφθασε στο 3,03% για να υποχωρήσει στο 2,98% στις 24 Δεκεμβρίου.
«Η ανησυχία για την περιφέρεια θα συνεχισθεί και τη νέα χρονιά και αυτό θα ενισχύσει τα ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης», είπε στο Bloomberg αναλυτής της τράπεζας Lloyds Corporate, προσθέτοντας ότι «χωρίς μια δραματική έκπληξη από την πολιτική ηγεσία της ΕΕ, δεν μπορώ να δω πώς θα αλλάξει η κατάσταση».
Ο οίκος Fitch υποβάθμισε στις 23 Δεκεμβρίου το αξιόχρεο της Πορτογαλίας, ενώ προειδοποίησε και για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ελλάδας μετά τις γιορτές.
Σε άλλη έκθεσή του ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος να χρειασθεί η ΕΕ να διασώσει και άλλες χώρες-μέλη της εκτός από την Ιρλανδία και την Ελλάδα.
Η Moody's μείωσε πέντε βαθμίδες το αξιόχρεο της Ιρλανδίας, ενώ προειδοποίησε και με υποβάθμιση την Πορτογαλία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1914235

No comments: