29.12.10

Εσθονία στο ευρώ, Ουγγαρία στην προεδρία: Τα σύννεφα σε Ταλίν και Βουδαπέστη σκοτεινιάζουν την Ευρώπη

H Εσθονία θα αποτελέσει από το Σάββατο το πρωί την πρώτη χώρα της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και μάλιστα της πρώην σοβιετικής αυτοκρατορίας, που θα χρησιμοποιήσει το ευρώ, ενώ η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περάσει στην Ουγγαρία, που βρίσκεται ήδη κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Η είσοδος της Εσθονίας στην Eυρωζώνη πραγματοποιείται στην πλέον αρνητική περίοδο για το ευρώ και μετά από τεράστιες οικονομικές θυσίες της χώρας.

Τη στιγμή που οι Εσθονοί φοβούνται ότι η είσοδος τους στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις, οι τιμές των τροφίμων ήδη έχουν εκτιναχθεί σε απαγορευτικά επίπεδα.

Η ανεργία την Εσθονία φθάνει στο 18% και διαρκώς περισσότερες οικογένειες εξαρτούν την επιβίωσή τους από την Eesti Toidupank, την Τράπεζα Τροφής της Εσθονίας, μιας εθελοντικής τράπεζας διανομής τροφίμων σε ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Από την πλευρά τους οικονομικοί αναλυτές του Ταλίν φοβούνται ότι η μικρή Εσθονία θα βρεθεί στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, εξαιτίας του υψηλού χρέους της, εξορκίζοντας ήδη την προοπτική στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Το πλήγμα για την εικόνα του ευρώ θα ήταν αρκετά μεγάλο σε μια τέτοια περίπτωση, παρόλο που η Εσθονία είναι πολύ μικρή για να δημιουργήσει νέους οικονομικούς πονοκεφάλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη για την Ουγγαρία, η οποία διατηρεί ταραχώδεις σχέσεις με το ΔΝΤ και μαζί με την Πολωνία οδηγούν την εξέγερση των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των προσπαθειών της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας να μειώσουν τον προϋπολογισμό της κοινότητας από το 2013 έως το 2020, διαγράφοντας την προσδοκία για τη ροή οικονομικών πόρων προς τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του 47χρονου Βίκτορ Όρμπαν, ενός από τους νέους ήρωες της αντισοβιετικής επανάστασης του 1989, οδήγησε σε εντάσεις με το ΔΝΤ και την Κομισιόν στο οικονομικό επίπεδο, ενώ τώρα τροφοδοτεί πολιτικές εντάσεις υιοθετώντας αυταρχικά μέτρα λογοκρισίας, τον έλεγχο του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του διορισμού των μελών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας από την κυβέρνηση, που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές των δυτικών δημοκρατιών και οδήγησαν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε διπλωματικές και μη αντιδράσεις.

Ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία έχει οδηγήσει στην αναβίωση του εθνικισμού, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση θα ακολουθήσει σε αρκετό βαθμό τις αντικοινοτικές και λαϊκίστικες πτυχές του πολωνικού εθνικισμού.

Δύο χρόνια μετά τη διάσωση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με ένα δάνειο 20 δισ. ευρώ ο κ. Όρμπαν προειδοποίησε ότι πρέπει «να ανακτήσουμε ξανά την ανεξαρτησία μας, δεν έχουν ανάγκη να μας λέει κάποιος από την Ουάσιγκτον ή τις Βρυξέλλες τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να βγούμε από την κρίση», απορρίπτοντας την πολιτική της λιτότητας μαζί με τα 5 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του δανείου από το ΔΝΤ, αφήνοντας ανοικτές τις πόρτες της Βουδαπέστης μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουγγαρία διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ευρώπη, που φθάνει μόλις στο 55%, ενώ το εν τρίτο των κατοίκων της βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=91432

________________________________________________

Στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης τροϊκανής δημοκρατίας, θα έπρεπε να έχει απαγορευθεί η κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ σε χώρες που είτε κρατικοποιούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα είτε φορολογούν τις τράπεζες είτε δεν υπογράφουν μνημόνια για δόσεις τάξεως €5δισ.

Αντίθετα, χώρες με ύφεση 15% το 2009 είναι ευπρόσδεκτες στο κοινό νόμισμα!

No comments: