31.1.11

«Επιτήρηση» αντί «μνημονίου» για Ισπανία και Πορτογαλία

Σχέδιο «αυξημένης επιτήρησης» από την Κομισιόν επεξεργάζονται για την Ισπανία και την Πορτογαλία οι ευρωπαίοι ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.

H εφημερίδα επισημαίνει ότι οι κρίσιμες αποφάσεις για τις χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να ληφθούν στην επικείμενη σύνοδο αλλά προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Μάρτιο.

«Οι διαφωνίες των ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τους όρους της μεγάλης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους παραμένουν ουσιαστικές» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται (ανεπισήμως προς το παρόν) είναι να τεθούν υπό καθεστώς εποπτείας τόσο η Λισαβόνα όσο και η Μαδρίτη προκειμένου να αποφευχθεί η ακόμα πιο «επώδυνη» λύση της ένταξης στο μηχανισμό στήριξης.

Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει δημοσιονομική εκτροπή των δύο χωρών. Σε περίπτωση υιοθέτησης του σχεδίου «αυξημένης επιτήρησης» από τις κοινοτικές αρχές το μόνο που θα έχουν αποφύγει οι δύο χώρες θα είναι η απεχθής υπογραφή μνημονίου με τους δανειστές. Άλλωστε τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα πρόκειται να αποτελέσουν το νέο δόγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη διαφαινόμενη επικράτηση του γερμανικού οικονομικού μοντέλου στους κόλπους της Ένωσης.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες διερευνούν απλώς τρόπους προκειμένου να μην αυξηθούν περαιτέρω τα κεφάλαια του ισχύοντος μηχανισμού στήριξης. Διότι είναι σαφές ότι πιθανή ενίσχυση της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας θα προϋπέθετε ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου.

Από την άλλη πλευρά η επιλογή της λύσης «αλά ελληνικά» συναντά σθεναρή αντίσταση από τους ίδιους τους (μη) ενδιαφερόμενους, από την κυβέρνηση Σόκρατες στην Πορτογαλία και την κυβέρνηση Θαπατέρο στη Ισπανία. Αμφότεροι επιμένουν ότι έχουν ήδη ληφθεί τα «επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα» για την εξυγίανση των δημοσιονομικών και συνεπώς δεν απαιτείται «εξωτερική βοήθεια». Σε αυτή την κατεύθυνση συντείνει και η πρόσφατη δήλωση του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν ότι «η ΕΕ δεν επιβάλει προγράμματα σε καμία χώρα».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=381477&dt=31/01/2011 

No comments: