28.1.11

Νταβός και αναδιάρθρωση μέσα από τον βρετανικό Τύπο

Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους για χώρες-μέλη της ευρωζώνης προβλέπουν αρκετοί οικονομολόγοι, τονίζουν οι Financial Times
Με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ασχολείται την Παρασκευή ο βρετανικός Τύπος, με τους Financial Times να επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πολλοί κορυφαίοι οικονομολόγοι προέβλεψαν αναδιάρθρωση χρέους για χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Ο Guardian τονίζει επίσης την προειδοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι οι περικοπές στο κράτος πρόνοιας μπορούν να οδηγήσουν σε ακραία κοινωνικά φαινόμενα.
Ο απεσταλμένος του Guardian στο Νταβός κάνει μια αντιπαραβολή μεταξύ των τοποθετήσεων του Γιώργου Παπανδρέου και του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βρετανίας, Νικ Κλεγκ σε μια συζήτηση για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρώπης. Όπως αναφέρεται, αρχικά ο κ. Κλεγκ περηφανεύτηκε για τις δραστικές περικοπές που επιβάλλονται στη Βρετανία. Στη συνέχεια όμως έμοιαζε να αισθάνεται λίγο αμήχανα όταν άκουσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να προειδοποιεί ότι οι υπερβολικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «περισσότερο εθνικισμό, περισσότερο ρατσισμό, περισσότερο φονταμενταλισμό, περισσότερη βία». Σημειώνεται δε ότι ο κ. Παπανδρέου συνέστησε ως παράδειγμα προς μίμηση το σκανδιναβικό μοντέλο, το οποίο επιτρέπει μεγάλα ριψοκίνδυνα άλματα, αλλά με ένα δίχτυ ασφαλείας.
Οι Financial Times παραθέτουν μια σειρά ονομάτων κορυφαίων οικονομολόγων οι οποίοι εκτίμησαν ότι παρά τις όποιες ανάσες παίρνει η ευρωζώνη, οι χώρες-μέλη με υψηλά χρέη θα υποχρεωθούν σε σύντομη αναδιάρθρωση. Αναφέρονται ενδεικτικά η Κάρμεν Ράινχαρτ που σημείωσε ότι βλέποντας τους αριθμούς της είναι πολύ δύσκολο να πει ότι η αναδιάρθρωση θα αποφευχθεί, ο Λάρι Σάμερς που σχολίασε ότι οι νόμοι της οικονομίας όπως οι νόμοι της φυσικής δεν ελέγχονται από την πολιτική, ενώ ακόμα και οικονομολόγοι που δήλωσαν αισιόδοξοι για το ευρώ, όπως ο Τζορτζ Σόρος και ο Φρεντ Μπέργκστεν είπαν ότι αναμένουν αναδιαρθρώσεις εθνικών χρεών. Οι Financial Times σχολιάζουν μάλιστα ότι επομένως δεν προκάλεσε έκπληξη το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τον εκνευρισμό του επειδή και φέτος η ερώτηση που του απευθύνεται είναι αν η Ελλάδα θα πτωχεύσει.
Οι Financial Times εξάλλου αναφέρονται στον αποκλεισμό του ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από το Γιώργο Παπανδρέου, σημειώνοντας πάντως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι αγορές δεν έχουν ανταποκριθεί στα μέτρα της κυβέρνησης. Η εφημερίδα προσθέτει ότι πέρυσι πάλι από το Νταβός ο κ. Παπανδρέου απέρριπτε το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στους εταίρους για διάσωση. Σημειώνεται τέλος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/01/2011_375762

No comments: