28.1.11

Νέος ιδιοκτήτης στην «Καρούλιας»

Σε ελληνικά χέρια έπειτα από 19 χρόνια περνάει πάλι η «Β. Σ. Καρούλιας ΑΒΕΕΠ», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα στον κλάδο της εμπορίας και διανομής αλκοολούχων ποτών, μετά την απόφαση της αγγλικών συμφερόντων Berry Bros & Rudd να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιό της. Νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο κ. Χρήστος Αργυρού, διευθύνων σύμβουλος της «Β. Σ. Καρούλιας» και η εξαγορά της εταιρείας έγινε μέσω της συνδεδεμένης IMA Beverages.
Η απόφαση της Berry Bros & Rudd να αποχωρήσει από την Ελλάδα συνδέεται μεταξύ άλλων και με την πώληση, σε διεθνές επίπεδο, ενός εκ των σημαντικότερων σημάτων της, του Cutty Sark στον Oμιλο Eντρινγκτον και την εξαγορά του σήματος Glenrtoths. Πάντως, η «Β. Σ. Καρούλιας» υπό τον νέο ιδιοκτήτη της θα συνεχίσει τη διανομή του Cutty Sark στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο κ. Αργυρού θα διατηρήσει τη θέση του στην Επιτροπή Στρατηγικής της Berry Bros & Rudd στο Λονδίνο.
Η ιστορία της εταιρείας ξεκινάει τη δεκαετία του ’40, όταν ο Βλάσης Καρούλιας ιδρύει στο κέντρο της Αθήνας επιχείρηση γενικού εμπορίου. Στη δεκαετία του ’60 δημιουργεί την επιχείρηση ποτών στην περιοχή του Κολωνακίου, η οποία τη δεκαετία του ’70 μετατρέπεται σε Α. Ε., διαθέτοντας τα δικαιώματα διανομής πολλών γνωστών σημάτων ποτών.
Το 1992 η αγγλική εταιρεία Berry Bros & Rudd εξαγοράζει την πλειοψηφία των μετοχών της «Β. Σ. Καρούλιας» και το 1998 η έδρα της εταιρείας μεταφέρεται από την Κηφισιά σε νέες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στον Αγιο Στέφανο Αττικής. Το 1999 αποκτά τα δικαιώματα διανομής του Metaxa. Το 2001 η Berry Bros & Rudd αποκτά το 100% των μετοχών της «Β. Σ. Καρούλιας».
Το 2004 εισέρχεται στον χώρο της διανομής κρασιών συνάπτοντας συμφωνία με το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, του Γιάννη Μπουτάρη. Το 2005 οι οινικές συνεργασίες της «Β. Σ. Καρούλιας» επεκτείνονται με το Κτήμα Σπυροπούλου και το Κτήμα Σιγάλα και το 2006 με την Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου. Το 2009 η «Β. Σ. Καρούλιας» προχωράει σε εμπορική σύμπραξη με την «Ι. Μπουτάρη & Υιός Οινοποιητική Α. Ε.», μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας IMA Beverages.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_28/01/2011_430361


No comments: