27.1.11

Πρώτη έγκριση της ιρλανδικής Βουλής στα μέτρα λιτότητας

Με την ψήφο δύο ανεξάρτητων βουλευτών – Το τίμημα ήταν η κατάργηση του φόρου στα μπόνους των τραπεζών

Reuters, A. P.
Στην πρώτη μιας σειράς κρίσιμων ψηφοφοριών, το ιρλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες με 80 ψήφους υπέρ και 78 κατά τον επίμαχο προϋπολογισμό λιτότητας της κυβέρνησης Κάουεν, που προβλέπει το σκληρότερο όλων των μέχρι σήμερα μέτρων λιτότητας: την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για τα δύο εκατ. οικονομικά ενεργούς πολίτες της χώρας ώστε να φθάνει ή και να υπερβαίνει το 41%. Η κυβέρνηση επιτυγχάνει έτσι την προώθηση, για την ώρα, των μέτρων που έχει δεσμευθεί να λάβει στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσής της από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Καθοριστική στον καταμερισμό των ψήφων υπέρ του σχεδίου προϋπολογισμού ήταν η συνεννόηση στην οποία ήρθε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός με δύο ανεξάρτητους βουλευτές, τους Μάικλ Λόρι και Τζάκι Χέλι-Ράε. Το τίμημα αυτής της συναίνεσης ήταν, όμως, η κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται ώς τώρα στα μπόνους των στελεχών τραπεζών και την οποία υποσχέθηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν. Ωστόσο, το σχέδιο προϋπολογισμού, που θεσμοθετεί τα φορολογικά μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας του 2011, θα τεθεί επανειλημμένως υπό την κρίση της Κάτω Βουλής προτού καταλήξει για ψηφοφορία στην Ανω Βουλή, αύριο και μεθαύριο. Από την έγκρισή του κρίνεται η εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, που στοχεύει στην εξοικονόμηση περίπου 6 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων μέσα στο τρέχον έτος.
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν το επίμαχο σχέδιο προϋπολογισμού «κύκνειο άσμα» του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Μπράιαν Κάουεν, που παραιτήθηκε το Σάββατο από την ηγεσία του κόμματος και θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση μόλις περάσει το σχέδιο προϋπολογισμού και από τα δύο σώματα του ιρλανδικού κοινοβουλίου. Ηδη το κυβερνών κόμμα Φιάνα Φέιλ εξέλεξε χθες αντικαταστάτη του τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μάικλ Μάρτιν, προλειαίνοντας το έδαφος για τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες έχουν εξαγγελθεί για την 25η Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση Κάουεν αντιμετωπίζει μονίμως τον κίνδυνο κατάρρευσής της από τον Νοέμβριο, όταν αναγκάστηκε να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης υπό το βάρος ενός επαχθούς δανεισμού των τραπεζών και να συμφωνήσει σε δάνειο ύψους 67,5 δισ. ευρώ από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ. Ορος για τη χορήγηση του δανείου είναι να περικόψει η Ιρλανδία 15 δισ. ευρώ από το δημοσιονομικό της έλλειμμα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδια που περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες και τον βασικό μισθό, αυξάνουν τα δίδακτρα στα σχολεία και θέτουν περιορισμούς στις αποδοχές των μελών της κυβέρνησης.
Δεδομένου ότι η ιρλανδική κοινή γνώμη αποδίδει τη θλιβερή δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας στους κακούς χειρισμούς του Φιάνα Φέιλ, που σημειωτέον βρίσκεται διαρκώς στην εξουσία από το 1987, αναμένεται ότι μετά τις πρόωρες εκλογές θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού από το κεντροδεξιό κόμμα Φάιν Γκέιλ και το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα. Παρά τις προεκλογικές τους υποσχέσεις για μια καλύτερη συμφωνία, η πολιτική των δύο αυτών κομμάτων θα είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη σε μεγάλο βαθμό από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/01/2011_430206

_________________________________________________

MΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙ;
Σε καλή μεριά παίδες

No comments: