28.1.11

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων από το ράλι τιμών στα τρόφιμα

Χιονοστιβάδα … αντιδράσεων προκαλεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο το ράλι τιμών στα τρόφιμα. Σε κοινωνίες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής επικρατεί έντονος αναβρασμός, ενώ οι κυβερνήσεις προχωρούν σε συγκέντρωση βασικών ειδών διατροφής για να αποτραπεί μια βαθύτερη κρίση. Ο λαός, από την άλλη, έχει ξεσηκωθεί και διαδηλώνει κατά των απολυταρχικών καθεστώτων.

Με αρχή την επανάσταση των γιασεμιών στην Τυνησία, οι Αιγύπτιοι βρίσκονται για τέταρτη μέρα στους δρόμους του Καΐρου ζητώντας την κατάλυση της «δυναστείας» Μουμπάρακ, ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια εξαπλώνεται γρήγορα και σε άλλες χώρες της περιφέρειας. Κλιμακώνοντας τις εντάσεις, το κόστος του σιταριού, του Νο1 σε σημαντικότητα τροφίμου στον κόσμο, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δυόμισι ετών, καθώς κι άλλες χώρες, από την Αλγερία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσαν έκτακτες αγορές του βασικού διατροφικού προϊόντος.
Η τωρινή εικόνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των FinancialTimes. θυμίζει την κρίση επάρκειας τροφίμων 2007-08, όταν το κόστος όλων των αγροτικών προϊόντων ανήλθε σε ιστορικά υψηλά.
Τότε, όπως και τώρα, το πρόβλημα ξεκίνησε με τις μειωμένες ανά τον πλανήτη σοδειές. Ακολούθησαν περιορισμοί των εξαγωγών, ώστε οι εξαγωγείς να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης. Οι κοινωνικές διαμαρτυρίες για τις αυξήσεις στις τιμές τροφίμων φούντωσαν και οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να τις αντιμετωπίσουν με κατακόρυφη αύξηση και αποθεματοποίηση στις αγορές διατροφικών ειδών, επιτείνοντας τις ανοδικές τάσεις στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ το τελευταίο έτος οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν κατά 47%, του καλαμποκιού περισσότερο από 50% και της σόγιας κατά 34%.
Στην Αλγερία, πρόσφατα, οι νεαροί διαδηλωτές τραγουδούσαν «Δώστε μας ζάχαρη», καθώς το κόστος του γλυκαντικού στη χονδρική αγορά κινείται στα υψηλότερα επίπεδα 30 ετών. Στις αρχές της εβδομάδας, η Αλγερία αγόρασε 800.000 τόνους σιτάρι, πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σχέδιο διπλασιασμού των αποθεμάτων σίτου. Το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία ακολούθησαν τον πανικό, δίνοντας παραγγελίες για τεράστιες ποσότητες ρυζιού.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι καιρικές συνθήκες θα καθορίσουν το πότε θα κορυφωθούν οι τιμές, οι οποίες θα παραμείνουν πολύ ευμετάβλητες, γιατί η προοπτική υψηλότερων τιμών ενθαρρύνει τη βραχυπρόθεσμη επιπλέον ζήτηση και την αποθεματοποίηση, ενισχύοντας την ανοδική τους κίνηση.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=94405158

No comments: