28.1.11

Συνεχίζεται η έριδα Μέρκελ-Ακερμαν για την κρίση χρέους

H έριδα καλά κρατεί μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου, Αγκέλα Μέρκελ, και του επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Η Μέρκελ και ο Ακερμαν διαφώνησαν δημοσίως στο Νταβός , σχετικά με θέματα όπως το ποιος πρέπει να επωμιστεί το κόστος των μελλοντικών διασώσεων, την εποπτεία του διεθνούς τραπεζικού τομέα και τη φορολόγηση ή μη των παραγωγών πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία.
Παρότι την τελευταία διετία είναι συνοδοιπόροι στον Γολγοθά της Ευρώπης, οι δύο κορυφαίοι Γερμανοί αξιωματούχοι διαφωνούν κάθετα σχετικά με το ποιος πρέπει να σηκώσει το βάρος της μελλοντικής διάσωσης των ευρωπαϊκών κρατών.
Η Μέρκελ πιέζει τους κατόχους κρατικών ομολόγων, μεταξύ των οποίων και τις γερμανικές τράπεζες, να επωμιστούν το κόστος των μελλοντικών διασώσεων ευρωπαϊκών κρατών. Αυτό, φυσικά, δεν βρίσκει σύμφωνο τον Ακερμαν, ο οποίος κατηγορεί την καγκελάριο ότι εντείνει την αβεβαιότητα στις αγορές με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού. Η Deutsche Bank κατέχει τοποθετήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.
Ο Ακερμαν, από την άλλη, ασκεί σκληρή κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο, κατηγορώντας την ότι με την πολιτική που ακολουθεί εντείνει την αβεβαιότητα στις αγορές με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού. Η Μέρκελ, όμως, προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις για του Γερμανούς φορολογούμενους εν όψει και των φετινών εκλογών σε τουλάχιστον επτά από τα 16 γερμανικά κρατίδια.
Η έντονη διαφωνία των δύο Γερμανών είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του διευρυμένου χάσματος απόψεων που υπάρχει στους κόλπους των κυβερνήσεων στη Γερμανία, τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι προσωπικές αυτές έριδες έχουν, όμως, ευρύτερες συνέπειες για την οικονομία, καθώς ενισχύουν την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που ταλανίζει τα μέλη της.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1927598

No comments: