31.1.11

FT: Σε συζητήσεις η Ελλάδα για δάνειο 50 δισ. από το EFSF

Τη λήψη δανείου έως 50 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) καθώς και την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ σε 30 χρόνια και με μειωμένο επιτόκιο συζητά η Ελλάδα με την ΕΕ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές από την Ελλάδα, η κυβέρνηση συζητά τη λήψη του ανωτέρω δανείου για να επαναγοράσει χρέος της περίπου στο 75% της ονομαστικής του αξίας.
Αν υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το EFSF για να επαναγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), περίπου στο 70% της ονομαστικής τους τιμής.
Στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προσφερθεί μία παράταση από 5 έως 10 χρόνια για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και χαμηλότερα επιτόκια.
«Οι επίσημες συζητήσεις για το πακέτο είναι σε εξέλιξη αλλά βρίσκονται ακόμη σε μία αρχική φάση», ανέφερε ένας τραπεζίτης στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με τους FT, η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της ευρωζώνης, ενώ «υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στη συγκεκριμένη χρήση των πόρων του EFSF».
’λλος τραπεζίτης που μίλησε στην εφημερίδα είπε ότι περίπου το 15% έως 20% του χρέους της Ελλάδας συνολικού ύψους 330 δισ. ευρώ μπορεί να αγορασθεί από την αγορά, αν το πακέτο αποφασισθεί φέτος, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το επόμενο έτος.
«Σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε ο τραπεζίτης, η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυστηρές μεταρρυθμίσεις, με την παράταση του 3ετούς προγράμματος που συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1928463

No comments: