10.1.11

Στη Βουλή η μήνυση κατά της Goldman Sachs για τα swaps

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε η μηνυτήρια αναφορά του οικονομολόγου Φαγιάντ Μουλά Καλί κατά της Goldman Sachs για τα λεγόμενα swaps της Ελλάδας την περίοδο 2000 - 2001.
Ο Αυστριακός οικονομολόγος κατηγορεί την Goldman Sachs για παρακίνηση σε παραποίηση ισολογισμού και έκθεση σε κίνδυνο της Ευρωζώνης κατά τη διετία 2000 - 2001 αναφορικά με τις συμβάσεις για τα swaps - κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απόκρυψη μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Την εν λόγω διετία Πρωθυπουργός ήταν ο κ. Κώστας Σημίτης.
Η υπόθεση ξεκίνησε από τη μηνυτήρια αναφορά του Αυστριακού οικονομολόγου στη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαβιβάστηκε στη συνέχεια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας ανατέθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται μέλη της τότε κυβέρνησης Σημίτη και μέλη του τότε υπουργικού συμβουλίου.
Ως εκ τούτου η κ. Πόπη Παπανδρέου διαβίβασε τη δικογραφία στον κ. Τέντε. Με τη σειρά του ο κ. Τέντες ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη να εξετάσει εάν η υπόθεση πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή. Ο κ. Κατσιρώδης συναίνεσε στο να αποσταλεί η δικογραφία στη Βουλή.
Όπως ανέφεραν νομικοί, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, εάν προκύψουν αδικήματα, από νομικής άποψης έχουν παραγραφεί αμετάκλητα.
Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση σχετικά με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για την υπόθεση της Goldman Sachs αναφορικά με τα swap, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άρκέστηκε να πει ότι «ισχύει το όλα στο φως».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1919146

No comments: