24.2.11

Συνέντευξη του Γ. Παπακωνσταντίνου στις 13:30

Κλείδωσε η τρίτη αναθεώρηση του Μνημονίου και παρουσιάζεται σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα ανακοινωθεί το νέο κείμενο του Μνημονίου, τέταρτο στη σειρά από το Μάιο του 2010, όταν ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και τα κείμενα που το συνοδεύουν, δηλαδή η έκθεση προόδου που κατέθεσε η Ελλάδα στην Κομισιόν αλλά και πόρισμα των κοινολτικών οργάνων για την κατάσταση στη χώρα μας. Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα 50 δισ. ευρώ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, το νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων και τις απαιτήσεις της Τρόικας για νέες μεταρρυθμίσεις σε μισθολόγιο, ασφαλιστικό, εργασιακά, κοινωνικά επιδόματα, υγεία, παιδεία και κλειστά επαγγέλματα.



Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης, δηλαδή ο νέος τετραετής προϋπολογισμός που θα εκτείνεται έως και το 2015 απαιτώντας μέτρα αξίας άνω του 8% του ΑΕΠ (22 δισ. ευρώ περίπου).

Μία πρώτη γεύση όσων απαιτούνται για να βρεθούν τα 22 δισ. ευρώ θα υπάρχει στο νέο Μνημόνιο. Θα προβλέπει παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και στους φορείς του δημοσίου, νέα φορολογική μεταρρύθμιση, αλλαγή στο μισθολόγιο, στη δομή της δημόσιας διοίκησης, στην κοινωνική πολιτική, στην υγεία και στις δημόσιες επενδύσεις.

Στο πεδίο των 50 δισ. ευρώ που δεσμεύεται να βρει η Ελλάδα από αποκρατικοποιήσεις με στόχο την μείωση του χρέους, η αγωνία επικεντρώνεται στο κατά πόσο θα είναι δεσμευτικό τα λεφτά να βρεθούν έως το 2015, ακόμη και αν οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ευνοϊκές για πωλήσεις συμμετοχών και την αξιοποίηση ακινήτων και για το αν θα υπάρχει ειδικός όρος εύρεσης 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012.


Oι πληροφορίες που αναφέρονται ειναι από το capital  

No comments: