25.2.11

Γερμανία: 189 οικονομολόγοι κατά της αγοράς ομολόγων από το μηχανισμό διάσωσης

Κατά της αγοράς ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης τάσσεται μια ομάδα 189 Γερμανών οικονομολόγων.

«Αυτό θέτει σε κίνδυνο το κύρος και την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», επιμένουν, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Οι ακαδημαϊκοί αντιτίθενται στην παροχή μόνιμων εγγυήσεων για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, λέγοντας ότι «αυτό θα έδινε κίνητρα στις υπερχρεωμένες χώρες να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και να συνεχίσουν μια πολιτική χρέους σε βάρος των Ευρωπαίων εταίρων».

Αντί να επεκτείνει τα κεφάλαια και τη λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό χρεοκοπίας που να επιτρέπει την αναδιάρθρωση των χρεών με τακτικό τρόπο, λένε. Αυτή θα πρέπει να είναι μία διαδικασία όπου οι ομολογιούχοι θα χάσουν ένα μέρος από τα χρήματά τους, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Έτσι, η αγορά θα επιβάλλει υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στις κυβερνήσεις με υψηλά χρέη, πιέζοντάς τις να ακολουθήσουν δημοσιονομικά υπεύθυνες πολιτικές.

Οι 189 οικονομολόγοι δεν απορρίπτουν την ιδέα της παροχής δανείων στις καταχρεωμένες χώρες από τους Ευρωπαίους εταίρους, ωστόσο, επιμένουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται μετά την αναδιάρθρωση των χρεών τους, καθώς για ένα διάστημα δεν θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις αγορές.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=93975

No comments: