24.2.11

Η "διπλή ύφεση" έρχεται από την Αραβία

Η νέα κρίση και οι εξεγέρσεις στην Αραβία δείχνουν ότι το "χρέος" που φόρτωσε η Δύση σε αυτή την πολύπαθη περιοχή εδώ και αρκετές δεκαετίες, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου να αποπληρωθεί με ριζικό τρόπο, τρομάζοντας τις αγορές

Από αλλού περίμεναν οι "πλανητάρχες" του G20 να τους έρθει ο κίνδυνος της "διπλής ύφεσης" στη σύνοδο κορυφής που είχαν το περασμένο σαββατοκύριακο στο Παρίσι. Από αλλού, όμως, μπορεί να τους έρθει.

Η κρίση και οι επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο εγείρουν το γεωπολιτικό ρίσκο, εκτινάζοντας τις τιμές του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών και τροφίμων, αυξάνοντας τον κίνδυνο "διπλής ύφεσης" στην ιδιαίτερα ευαίσθητη παγκόσμια οικονομία.
«Πρέπει να είµαστε πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα επειδή (οι εξελίξεις) µπορεί να επηρεάσουν τις τιµές του πετρελαίου και αν έχουµε µια άνοδο άλλων 20 ή 30 δολαρίων το βαρέλι µπορεί να ξαναβυθιστούµε σε ύφεση», προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονοµολόγος της Mirae Asset, Μπιλ Μπέλτσερε, µιλώντας στο Μπλούµπεργκ.
<b>Η  διπλή ύφεση  έρχεται από την Αραβία</b>
Την ώρα που η κρίση διεθνώς δεν έχει ξεπεραστεί: η οικονομία των ΗΠΑ πασχίζει να ξεκολλήσει τυπώνοντας χρήμα κι αυξάνοντας τα χρέη, η Ευρώπη βρίσκεται πνιγμένη στην ύφεση και στα κρατικά χρέη και ο αναδυόμενος κόσμος είναι τόσο εύθραυστος, αφού στηρίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση του υπόλοιπου κόσμου η οποία περιορίζεται.
Με τον πόλεμο των νομισμάτων σε εξέλιξη και τις παγκόσμιες ανισορροπίες στα εμπορικά ισοζύγια να τρελαίνουν τους "πλανητάρχες".
Υπό αυτό το πρίσμα δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που αρχίζει να ανησυχεί ιδιαίτερα την "αφρόκρεμα" του G20, τον Λευκό Οίκο, την Κομισιόν, την Κίνα, μια σειρά από κυβερνήσεις και κεντρικούς τραπεζίτες, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και hedge fund που το έχουν ρίξει ξανά στις κερδοσκοπικές φούσκες από την άφθονη και φθηνή ρευστότητα που έχουν διοχετεύσει τα πακέτα κρατικών στηρίξεων τα προηγούμενα 2 χρόνια.
Μια κατάσταση, όμως, που δεν φαίνεται ότι μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρο.
Aν δει κάποιος το διάγραμμα του S&P 500 το τελευταίο εξάμηνο μοιάζει σαν μια σχεδόν τέλεια ανηφόρα, σαν το σήμα του κοκ που δείχνει κλίση 20%. Μόνο χειραγωγούμενο χρηματιστήριο κινείται έτσι. Αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα, λένε αναλυτές.
Η νέα κρίση και οι εξεγέρσεις στην Αραβία δείχνει ότι το "χρέος" που φόρτωσε η Δύση σε αυτή την πολύπαθη περιοχή εδώ και αρκετές δεκαετίες, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου να αποπληρωθεί με ριζικό τρόπο.
Κάτι που αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι στις αγορές και ιδιαίτερα όσοι μπορούν να δουν λίγο παραπέρα από τα σκαμπανεβάσματα των χρηματιστηριακών τιμών στα τερματικά τους.
Μόνο αραβική κρίση;
"Η αγορά είναι πολύ νευρική εξ αιτίας των νέων για την αναταραχή στη Λιβύη και το γεγονός αυτό ωθεί τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ αναλυτής της τράπεζας Barclays, προσθέτοντας ότι "η κατάσταση κινδυνεύει να εκραγεί στις επόμενες λίγες ημέρες και φαίνεται ότι η αβεβαιότητα στην περιοχή δεν θα εξαλειφθεί σύντομα".
Καθώς οι φονικές μάχες σε πόλεις της Λιβύης μαίνονται, μία βιομηχανία πετρελαίου σταμάτησε την ημερήσια παραγωγή 100.000 βαρελιών, που αντιστοιχεί στο 6% της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.
Η εξέγερση στη Λιβύη ήταν η πρώτη από αυτές που ξέσπασαν στη Βόρειο Αφρική με άμεση επίδραση στην παροχή πετρελαίου, αλλά και γενικότερα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με το Ισραήλ να εξοπλίζεται περαιτέρω, το πολεμικό ναυτικό του Ιράν να παίρνει θέσεις κοντά στο Σουέζ και το αμερικανικό Πεντάγωνο να είναι υπ' ατμόν.
Ετσι, πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη λόγω ανησυχιών για την κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να διευρύνουν τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης.
Ο δείκτης Dax στην Φραγκφούρτη υποχώρησε κατά 0,05% στις 7.318,35 μονάδες , ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο έχασε 0,3% στις 5.996,76 μονάδες και ο γαλλικός Cac 40 κατέγραψε απώλειες 1,15% στις 4.050,27 μονάδες.
Από τους μεγάλους χαμένους της σημερινής συνεδρίασης είναι και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, που υποχωρούν λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει σε ό,τι αφορά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, αλλά και λόγω του φόβου ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο θα πλήξει σοβαρά τον κλάδο των αεροπορικών ταξιδίων.
Εταιρείες όπως η Air France-KLM, η Lufthansa και η IAG (η εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση της British Airways με την Iberia) κατέγραφαν σημαντικές απώλειες.
"Οι ενθουσιώδεις επενδυτές είχαν ξεχάσει τους κινδύνους που κρύβουν οι αναδυόμενες και οι λεγόμενες "frontier" αγορές. Αυτό είναι μια αφύπνιση", δήλωσε trader με έδρα το Παρίσι.
Ο ηγέτης της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι σε μια σύντομη δήλωσή του νωρίτερα στην κρατική τηλεόραση διέψευσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και ο πετρελαϊκός κλάδος, καθώς το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο σε υψηλό 2-1/2 ετών εν μέσω ανησυχιών για προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς από τις αναταραχές στη Λιβύη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της τιμής του πετρελαίου και τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει στην ανάκαμψη της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο εξέφρασε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).
Ο αντίκτυπος από τον κύκλο βίας που έχει ανοίξει στον αραβικό κόσμο θα γίνει αισθητός σε ολόκληρο τον πλανήτη και μέσω της οικονομικής οδού, αφού η άνοδος της τιμής του "μαύρου χρυσού" θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στο εμπορικό ισοζύγιο πολλών εκβιομηχανισμένων κρατών που εισάγουν πετρέλαιο. Παράλληλα, το κόστος του πετρελαίου επηρεάζει τόσο τις τιμές των πρώτων υλών όσο και την τελική τιμή των καταναλωτικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο, αυξάνοντας κατά συνέπεια τον πληθωρισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Κίνδυνος μετάδοσης
"Η Λιβύη είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου, ιδίως στην Ευρώπη", δήλωσε ο Χανς Λόακερ, αναλυτής της Raiffeisen Bank International στη Βιέννη. "Τώρα ο φόβος και η αβεβαιότητα αυξάνονται σε σχέση με την πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης σε χώρες του Κόλπου", ανέφερε.
Σημειώνεται ότι η Λιβύη είναι ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, ενός οργανισμού που αντλεί το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Η Goldman Sachs ανέφερε ότι η τιμή του πετρελαίου στην αγορά του Λονδίνου μπορεί να συνεχίσει την ανοδική πορεία της και να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ αν οι αναταραχές εξαπλωθούν και σε μεγαλύτερους παραγωγούς στη Μέση Ανατολή, όπως η Σαουδική Αραβία.
Την ίδια άποψη συμμερίζονται και οι αναλυτές της Merrill Lynch  kai thw  και της HSBC.
"Ο μεγάλος κίνδυνος για τον κόσμο είναι η τιμή του πετρελαίου να εκτιναχθεί, λ.χ., στα 120 δολάρια/βαρέλι για το Brent", δήλωσε ο Αρτζούνα Μαχεντράν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την Ασία στην HSBC Private Bank, στην τηλεόραση του Bloomberg. "Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να προκαλέσει μια μίνι ύφεση στην τάση ανόδου της κατανάλωσης που βλέπουμε στις ΗΠΑ από τα τέλη του περασμένου έτους", πρόσθεσε. 
Την Δευτέρα, η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας. Την Τρίτη ο Dow έκλεισε με απώλειες 1,44% στις 12.212,79 μονάδες , ο δείλτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 2,74% στις 2.756,42 μονάδες και S&P 500 έκλεισε με απώλειες 2,05% στις 1.315,44 μονάδες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&pubid=98939168

________________________________

Τα γεγονότα της Λιβύης τρομάζουν τις αγορές, όχι τους υπόλοιπους, οι οποίοι όσο κι αν τρομάζουν τρομάζουν λιγότερο από τις αγορές, οι οποίες τρομάζουν με τη σειρά τους τους υπόλοιπους, οι οποίοι ως μέρος των αγορών τρομάζουν τις αγορές, οι οποίες τρομάζουν τους υπόλοιπους...
Μπερδεύτηκα..!

No comments: