28.2.11

Σόιμπλε: «Λάθος» θα ήταν η επιστροφή στη δραχμή

Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν είναι ταμπού αλλά τη θεωρεί λάθος, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντικρούει το ενδεχόμενο εξόδου, έστω και πρόσκαιρα, μεμονωμένων, προβληματικών χωρών από το Ευρώ. «Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα», λέει ο κ. Σόιμπλε σε προδημοσίευση συνέντευξής του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Fokus» (τεύχ. Δευτ. 28.02.11).
Στην ερώτηση, εάν η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι ταμπού, ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Δεν είναι ταμπού. Αλλά το θεωρώ λάθος». Ο υπ. Οικονομικών αποφεύγει να απαντήσει στην ερώτηση αν υπολογίζει με αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και παραπέμπει στην πρόσφατη εκτίμηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που διαπίστωσαν εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών προειδοποιεί ότι το τέλος του κοινού νομίσματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. «Θα ζήσουμε μία ισχυρή ανατίμηση του δικού μας νομίσματος και - συνδεδεμένη με αυτό - μια δραστική μείωση των εξαγωγών μας», λέει ο κ. Σόιμπλε. «Θα σήμαινε πολύ περισσότερους ανέργους και πολύ λιγότερα φορολογικά έσοδα. Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη», λέει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.
Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι με τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ η Γερμανία δεν χάνει χρήματα, αλλά επενδύει στο κοινό νόμισμα. «Αυτό αποδίδει - κυρίως για τη Γερμανία και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε» λέει ο κ. Σόιμπλε.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη το ευρωπαϊκό συμβούλιο εμπειρογνωμώνων «ΕΕΑG» - όπως αποκαλείται ομάδα οικονομολόγων περί τον πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν - είχε προτείνει για την Ελλάδα είτε την επιστροφή στη δραχμή, είτε δραστική περικοπή σε ευρεία κλίμακα μισθών και αποδοχών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/02/2011_380328 


_______________________________________________

Ας το πάμε φιλοσοφικά:
1. Το τέλος του κοινού νομίσματος συνιστά η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή
2. Το τέλος του κοινού νομίσματος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Γερμανία

Δεν (μας λέει) τι συνέπειες (καταστροφικές ή όχι) θα έχει το τέλος του κοινού νομίσματος για την Ελλάδα, ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ εάν θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας...
Οπότε γυρνάω στην έκθεση των ευρωπαϊων (γερμανών) οικονομολόγων, η οποία αναφέρει επί λέξη:
"From a political perspective a policy of exiting from the euro, returning to the drachma and allowing adepreciation to take place looks very different from an austerity programme that tightens Greek budget  constraints, as less capital is flowing into the country. However, from an economic perspective the differences are smaller than may appear at first glance ."

Οι διαφορές, εξόδου από το ευρώ ή παραμονής σε αυτό, υπό το πρίσμα των οικονομικών, είναι μικρότερες από ότι φαίνονται με μια πρώτη ματιά.

Ας περιμένουμε λοιπόν να αποφασίσουν οι εγχώριες ελίτ τι τις συμφέρει καλύτερα και ας περιμένουμε τα δελτία εισήσεων των 7-8-9μμ να μας εκπαιδεύσουν ως προς την τελική απόφασή των εγχώριων ελίτ.

2 comments:

Greek Rider said...

Γαμώτο! Μέσα στο μυαλό μου είσαι σε σχέση με τα οικονομικά! Ακριβώς αυτό το άρθρο πήγα να γράψω τώρα.

geokalp said...

με έχεις εκπαιδεύσει καλά φαίνεται!!!

ή, (άλλοι) μας έχουν εκπαιδεύσει καλά φαίνεται!!!

υ.γ.
a tribute to u:
διαβάζω το "Κύκνο" του Ταλέμπ...
δεν έχω λόγια...
άργησα...
θέλω να βρω χρόνο να ξαναδιαβάσω όσα έχεις γράψει σχετικά

τα καλύτερα εύχομαι