28.2.11

Ισχυρές αποφάσεις από την Ε.Ε. για την οικονομία ζητά η Πορτογαλία

Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι μάταιη, αν δεν υπάρξουν ισχυρές αποφάσεις από την ΕΕ, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας κ. Φερνάντο Τεξτέιρα Ντος Σάντος εξέφρασε το φόβο ότι τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνησή του για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να είναι μάταια, αν δεν υπάρξουν αποφάσεις στα δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια για να αντιμετωπισθεί με ισχυρό τρόπο η κρίση χρέους στην Ευρώπη.
«Φοβάμαι ότι αν η Ευρώπη δεν κάνει τα αναγκαία βήματα, όλη αυτή η προσπάθεια (από την Πορτογαλία) μπορεί να ήταν μάταιη», είπε ο Υπουργός σε συνέδριο στη Λισαβόνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Οι δηλώσεις του Πορτογάλου Υπουργού έγιναν, ενώ αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη θέληση της Γερμανίας να ενισχύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να επιτρέψει σε αυτό να αγοράζει ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης.
Επίσης, αυξάνονται και οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι η χώρα του θα αναγκασθεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων διατηρούνται πολύ πάνω από το 7%.
Στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Ντος Σάντος είπε ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών μπορεί να πλήξει το σχέδιο της Κυβέρνησής του για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά τόνισε ότι η Πορτογαλία θα λάβει και νέα μέτρα λιτότητας, αν χρειαστεί, για να μειώσει το έλλειμμα. «Έχουμε διορθωτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», είπε ο Πορτογάλος Υπουργός.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/02/2011_380533

No comments: