24.2.11

Δύσκολες οι συζητήσεις Παπανδρέου - Μέρκελ στο Βερολίνο

Ασφαλείς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, από πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρουν ότι οι συζητήσεις του κ. Παπανδρέου με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο '' ήταν πολύ δύσκολες''. Χωρίς να μεταδίδονται λεπτομέρειες περιγράφεται ότι έγιναν σε ένα πλαίσιο αυστηρό και δύσκολο, το οποίο συνδέεται με τις αξιολογήσεις των γερμανών για την ένταση και το βάθος των ελληνικών προσπαθειών.

Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από ασυνέχεια και ασυνέπεια και ακόμη ότι δεν έχει μεταδοθεί με σαφήνεια στον ελληνικό λαό η κρισιμότητα των συνθηκών, ούτε έχει αποδοθεί στις πραγματικές διαστάσεις του το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε στον κ. Παπανδρέου ότι χωρίς ελληνική συμμετοχή, χωρίς πολιτικές μακράς πνοής, δεν θα προσφερθούν στην Ελλάδα δυνατότητες εξόδου από την κρίση, ούτε ρυθμίσεις ικανές να μειώσουν το βάρος του δημοσίου χρέους. Με άλλα λόγια έγινε ξεκάθαρο στον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να επιμείνει με συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και να επιπλέον να κάνει ότι περνάει από το χέρι της χώρας για τη μείωση του χρέους.Εκτιμάται μάλιστα ότι η σκληρή γλώσσα δεν είναι άσχετη με τις αμφισβητήσεις που προσφάτως ηγέρθησαν και από τον κ. Παπανδρέου για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η όλη ελληνική αντίδραση θορύβησε την τρόικα και δημιούργησε την εντύπωση υπαναχώρησης της κυβέρνησης από το πρόγραμμα.

Οπως και αν έχει δεν είναι τυχαία η στροφή του κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με την Μέρκελ. Από το Ελσίνκι ο πρωθυπουργός μετέδωσε ότι ''έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη'', αναιρώντας τα προηγούμενα δικά του λόγια ότι '' τα έχουμε κάνει όλα, το 90-95%''. Τώρα σημείωσε ότι ''έχουμε κάνει το 80% και μένει να κάνουμε πολλά ακόμη''. Αυτές οι εκπτώσεις είναι ενδεικτικές της πίεσης και της δυσπιστίας που αντιμετώπισε στο Βερολίνο.

Κατά τα φαινόμενα η σύνοδος του Μαρτίου δεν θα ελευθερώσει την ελληνική κυβέρνηση. Οσα προσφερθούν από τους εταίρους θα είναι περιορισμένα και τα υπόλοιπα θα δίδονται στη βάση συγκεκριμένης προόδου. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα μακρύ πρόγραμμα αλλαγών και να δεσμευθεί έναντι αυτού. Θα αξιολογείται δε συνεχώς και αδιαλείπτως γι' αυτό κι ανάλογα με την πρόοδο θα διευκολύνεται αναλόγως.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η κατάσταση διαρκούς διεθνούς οικονομικού ελέγχου είναι πολιτικά διαχειρίσιμη στο εσωτερικό της χώρας ή ακριβώς επειδή δεν είναι θα αποτελέσει βάση πολιτικών εξελίξεων, ακόμη και εκλογών, ώστε τα διλήμματα να τεθούν ευθέως στον ελληνικό λαό και εκείνος τελικώς να αποφασίσει πως θέλει τη χώρα και ποιές επιπρόσθετες θυσίες είναι διατεθειμένος να αναλάβει προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κλαμπ.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=386268&dt=24/02/2011

______________________________

Μιλάμε για "ομοψηχία" των ΜΜΕ - "Και πήρε την απάντηση απο τους βουλευτές "καιρός είναι να πούμε στο λαό τι συμβαίνει και τι να περιμένει. Δεν είναι δυνατόν να λέμε οτι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και διαρκώς να ανακοινώνουμε καινούργια"." έλεγε το προηγούμενο άρθρο 
 
Συνεπώς, δείχνει να έχουμε μια μεταστροφή εν όψει Μαρτίου μέχρι Μαϊου μέσω των ΜΜΕ.
Γράφεται ότι αμέσως μετά πάμε σε εκλογές.



No comments: