28.2.11

ΕΕ: Έναρξη διαβουλεύσεων για την έκδοση ευρω-ομολόγων

Με στόχο τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής.
Με στόχο να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, κυρίως στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες την έναρξη διαβουλεύσεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολογιακών δανείων.
Την πρωτοβουλία της έκδοσης ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής παρουσίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλίπ Μεϊστάντ. Το γενικό περίγραμμα αυτής της πρότασης που αποσκοπεί στην τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης-με δεδομένη την περιορισμένη κατάσταση των δημοσίων οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ- είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το Φθινόπωρο του 2010, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ομιλία του για την «κατάσταση της ΕΕ».
Αναλυτικότερα, τα ομόλογα για έργα υποδομής θα έχουν ως στόχο την άντληση πρόσθετων-πέραν της δημόσιας χρηματοδότησης και των τραπεζικών δανείων- ιδιωτικών κεφαλαίων από ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, που με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα μπορούσαν να συμβάλουν περισσότερο στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των έργων.
Όπως ανέφερε ο Ολι Ρεν υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαετία θα απαιτηθούν 1,5-2 τρις. Ευρώ σε επενδύσεις, ενώ μόνο στον τομέα των μεταφορών εκτιμάται ότι οι ανάγκες σε επενδύσεις ανέρχονται σε 21,5 δις. ευρώ ετησίως για τη μετά 2013 περίοδο.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου με στόχο τον Ιούνιο να υποβάλει η Επιτροπή συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε αυτά τα ομόλογα να είναι λειτουργικά από το 2014.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/02/2011_380540

_________________________________


ααααχχ ααχχ...

No comments: