28.2.11

Μειωμένη η ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Προς τα κάτω αναθεωρήθηκε, στο 2,8%, η νέα εκτίμηση για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σήμερα, εκτιμώμενη τελικώς στο 2,8% σε ετήσιο ρυθμό, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου, έναντι 3,2% της αρχικής εκτίμησης του τον περασμένο μήνα.
Η αναθεωρημένη εκτίμηση, καίτοι είναι πολύ χαμηλότερη από το αρχικά εκτιμώμενο 3,2%, είναι ακόμη πιο μικρή από την πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι ευελπιστούσαν για μία αναθεώρηση προς τα άνω, στο 3,3%.
Ο ρυθμός ανάπτυξης για το τέταρτο αυτό τρίμηνο ήταν αντίστοιχος με εκείνον στο τρίτο, που είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.
Το υπουργείο αναθεώρησε επίσης την πτώση στον ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του έτους, στο 2,8 έναντι του αρχικώς εκτιμώμενου 2,9%. Κατά το 2009 το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει στο 2,6%.
Πλέον για το 2010 το συνολικό ΑΕΠ της πρώτης οικονομίας του πλανήτη εκτιμάται πως ανέρχεται στα 14,657 τρισ. δολάρια.
Η αναθεώρηση τούτη εξηγείται από την μείωση της οικιακής κατανάλωσης, το αυξημένο όσο ποτέ άλλοτε εμπορικό έλλειμμα και τις ελαττωμένες -εν σχέσει προς τις αρχικές εκτιμήσεις-δημόσιες δαπάνες.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σηματοδότησε την επιστροφή του Αμερικανικού ΑΕΠ, το οποίο μετράται σε σταθερή τιμή δολαρίου (η οποία διορθώνεται ενίοτε με βάση τις επιπτώσεις του πληθωρισμού), σε επίπεδα κατώτερα του τέλους του 2007, ήγουν πριν την έναρξη της κρίσης, που οι οικονομολόγοι βάπτισαν «μεγάλη ύφεση», το 2008-09.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/02/2011_380214

No comments: