28.2.11

Κύπρος: Οξεία κριτική στην κυβέρνηση από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Οξεία κριτική στην Κυπριακή κυβέρνηση για ολιγωρία άσκησε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο και η εποπτεία του συστήματος πολύ καλή.
Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα «StockWatch» ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση δρούσε πιο άμεσα στο θέμα των μεταρρυθμίσεων θα αποτρεπόταν η διπλή υποβάθμιση από τους Moody’s. Αποκάλυψε πως για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών συνέστησε να μη μοιράσουν μέρισμα. Ο κ. Ορφανίδης επέκρινε ευθέως την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών για το ότι δεν ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης παρά τις προειδοποιήσεις διεθνών οίκων.
«Αυτό το οποίο όλοι βλέπαμε και μας προειδοποιούσαν ρητά τους τελευταίους μήνες, δηλαδή όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, είναι ότι υπήρχε το ενδεχόμενο υποβάθμισης, γι’ αυτό ήλπιζα ότι η κυβέρνηση θα ενεργούσε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί η νέα υποβάθμιση», είπε, μιλώντας στη Λεμεσό μετά το πέρας συνεδρία των κεντρικών τραπεζών μεσογειακών χωρών.
Πάντως ο Αθανάσιος Ορφανίδης, δεν δίστασε να διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα προωθηθούν εκείνα τα διαρθρωτικά μέτρα στην κρατική μηχανή που υποδεικνύουν φορτικά οι διεθνείς οίκοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπεραμυνόμενος των θέσεων του ο κ. Ορφανίδης εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ο πιο σοβαρός λόγος που οι Moody’s προχώρησαν στη διπλή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ήταν διότι «η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λάμβανε έγκαιρα μέτρα για μεταρρύθμιση, τόσο των κοινωνικών παροχών όσο και του κρατικού μισθολογίου». Τα μέτρα αυτά είπε θα μπορούσαν είπε να αποτρέψουν τη διπλή υποβάθμιση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/02/2011_380244

No comments: