24.2.11

Οι ενδιαφερόμενοι για την τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου φ. αερίου στη Ρεβυθούσα

Ενδιαφέρον για την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νησίδα Ρεβυθούσα, ανοιχτά των Μεγάρων εκδήλωσαν 10 επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).
Το έργο έχει προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ και συνίσταται στην κατασκευή δεξαμενής χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων στη Ρεβυθούσα, όπου βρίσκονται άλλες δύο δεξαμενές των 65.000 κ.μ. η καθεμία. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων προκειμένου να εξυπηρετούνται πλοία μεταφορικής ικανότητας 180.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου, έναντι των 135.000 κ.μ. που είναι το σημερινό όριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2014.
Οι εταιρείες και κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι οι:
- FELGUERA -IHI S.A.
- TECHNIMONT SpA
- COBRA -SENER
- CONSORTIUM TGE - PARESA
- TECHNIP ITALY SpA
-CONSORTIUM POSCO E&C - INTRAKAT
- CONSORTIUM AKTOR S.A.-ENI SAIPEM S.A
- J&P AΒΑΞ AE
- JV VINCI-ENTREPOSE-TERNA S.A.
- TECHNICAS REUNIDAS S.A. - ARCHIRODON GROUP N.V.
Στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας αποθηκεύεται και αεριοποιείται φυσικό αέριο σε υγρή μορφή (LNG) το οποίο μεταφέρεται εκεί με πλοία, και στη συνέχεια εισάγεται στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται τόσο από τη ΔΕΠΑ όσο και από ανεξάρτητους εισαγωγείς φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς και η αναβάθμισή τους συνδέεται με συζητήσεις που γίνονται για εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας προς Βουλγαρία και Τουρκία μέσω των διασυνδέσεων που υπάρχουν ή κατασκευάζονται.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1937221

No comments: