22.2.11

Για σοκ προέλευσης Μέσης Ανατολής προειδοποιεί ο Mohamed El-Erian

Οι παγκόσμιες αγορές έδειξαν λιγοστή προσοχή στις εξεγέρσεις που έλαβαν χώρα σε Αίγυπτο και Τυνησία, καθώς και οι δύο φαίνονται να είναι χώρες μικρής οικονομικής σημασίας και συστημικού κινδύνου, υποστηρίζει σε άρθρο του στους Financial Times ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pimco.

Όπως αναφέρει, το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει, όσο οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται και σε άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.


....
Στη βραχυπρόθεσμη περίοδο, σύμφωνα πάντα με τον Mohamed El-Erian, οι εξελίξεις θα αποτελέσουν σημάδι στασιμοπληθωρισμού για την παγκόσμια οικονομία, λόγω τριών βασικών παραγόντων:

1)     Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα ενισχύσουν το κόστος παραγωγής και θα παίξουν το ρόλο του φόρου στους καταναλωτές.
2)      Η εντονότερη τάση συγκέντρωσης των αποθεμάτων παγκοσμίως θα επιτείνει τις πιέσεις στα εμπορεύματα, επιδεινώνοντας τα αποτελέσματα των ανισορροπιών προσφοράς-ζήτησης.
3)      Η περιοχή θα αποτελέσει μικρότερη αγορά για τις εξαγωγές άλλων χωρών.  

Αυτή η οικονομική πραγματικότητα μόνο ενθαρρυντική δεν είναι για τις οικονομίες της Δύσης που έχουν ελάχιστες επιλογές αντίδρασης, τονίζει ο ίδιος.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1139851


Faber: Αγοράστε πετρέλαιο, όχι μετοχές των ΗΠΑ

Περαιτέρω άνοδο της τιμής του αργού αντίθετα με τις μετοχές των ΗΠΑ προβλέπει ο γνωστός επενδυτής και συγγραφέας του “Gloom, Boom and Doom”, Marc Faber.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε συνέντευξή στο ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο TV-18, ανέφερε πως δεν πιστεύει πως το αργό είναι ακριβό σε σχέση με τα άλλα εμπορεύματα ή με άλλα προϊόντα.
 
“Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ έχει διπλασιάσει από τα χαμηλά της. Υπάρχουν μόνο τρεις περιπτώσει τα τελευταία 100 χρόνια που κάτι τέτοιο έχει συμβεί σε δύο χρόνια μόνο,” πρόσθεσε ο Faber.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν το 1934, έπειτα από μία υπερβολικά υπερπουλημένη αγορά το 1932, και η άλλη το 1937. Μετά από τις αυτές χρονιές, οι επόμενοι 12 μήνες ήταν αρνητικοί, σημείωσε ο Faber.

“Θα ήμουν προσεκτικός να αγοράσω μόνο και μόνο επειδή το επενδυτικό κλίμα είναι θετικό. Ο όγκος είναι χαμηλός και η αγορά υπεραγορασμένη με οποιοδήποτε στατιστικό μοντέλο,” πρόσθεσε.

“Πιστεύω πως η αγορά των ΗΠΑ θα ακολουθήσει τελικά τις αναδυόμενες στην πτώση καθώς εάν λάβουμε υπόψη την απαισιόδοξη άποψη για τις οικονομίες τους δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την πρώτη γιατί το 50% των κερδών πολλών επιχειρήσεων της προέρχεται από αυτές,” τόνισε ο Faber.

“Βασική μου ανησυχία είναι η Κίνα και οι πολιτικές εντάσεις. Πιστεύω πως δεν είναι καλά στην Κίνα. Εάν η οικονομία της επιβραδυνθεί περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν πλήττοντας χώρες όπως η Βραζιλία, η Αυστραλία ή Ινδονησία,” κατέληξε ο Faber.
 
http://www.capital.gr/news.asp?id=1139685

No comments: