31.3.11

Ευρωζώνη: Νέα άνοδος του πληθωρισμού στο 2,6%

Περαιτέρω άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάρτιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 2,4% που είχαν σημειώσει το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδό τους κατά 2,3%.

Τα αναλυτικά στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας για το Μάρτιο θα ανακοινωθούν στις 15 Απριλίου.
Οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να οδηγήσουν την ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων της στη συνεδρίαση του Απριλίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.
Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρά σε επιτοκιακή αύξηση 25 μονάδων βάσης κάθε τρίμηνο, βλέποντας το βασικό επιτόκιο στο 1,25% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, στο 1,5% στο τέλος του τρίτου και στο 1,75% στο τέλος του τέταρτου.
Εν συνεχεία, η κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι θα κάνει μία μικρή παύση για να επαναλάβει τις αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2012, καταλήγοντας με ένα επιτόκιο 2,5%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1950746

No comments: