31.3.11

Αποστέλλονται στην Eurostat τα αναθεωρημένα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2010

Σήμερα, Πέμπτη, θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τα τελικά στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2010.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) θα αναθεωρούν το έλλειμμα υψηλότερα του 10% του ΑΕΠ, εξέλιξη που συνδέεται με την αναπροσαρμογή των στοιχείων για το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων.
Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat κατέληξαν στο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πέρυσι κατέγραψαν συνολικά έλλειμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι πλεονάσματος 900 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε η κυβέρνηση.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμερίζεται απόλυτα την εκτίμηση αυτή και διατείνεται πως η όποια αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 0,3% του ΑΕΠ, ήτοι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 δεν ξεπέρασε το 9,9% του ΑΕΠ.
Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν πως και η ύφεση το 2010 ήταν ελαφρά χειρότερη απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί και αυτό είχε και εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις σε μια σειρά από δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα.
Οι επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 αναμένονται στα τέλη Απριλίου.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231101979

No comments: