31.3.11

Geithner: Το νομισματικό σύστημα πάσχει από τα καθεστώτα ελεγχόμενων ισοτιμιών

Τα καθεστώτα ελεγχόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών αποτελούν το βασικό μειονέκτημα του διεθνούς νομισματικού συστήματος και η λύση είναι απλή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner.

Σε μία ομιλία με έμμεσες βολές κατά των Κινέζων οικοδεσποτών του σεμιναρίου του G20, ο Geithner υποστήριξε ότι τα κράτη θα πρέπει να διαθέτουν ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες και να επιτρέπουν τις ελεύθερες ροές κεφαλαίων για να είναι σημαντικοί παίκτες στην παγκόσμια νομισματική τάξη.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, ο Geithner έκανε επίσης λόγο για ένα ισχυρότερο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και υπερασπίστηκε την αμερικανική πολιτική, αναγνωρίζοντας ότι αποτυχίες του παρελθόντος έχουν προκαλέσει ζημιές και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να σταθεροποιήσει τα χρέη και να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα.

Στο σεμινάριο, η Γαλλία, οποία βρίσκεται στην προεδρία του G20 και σκοπεύει να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, είχε στόχο να εστιάσει στις «ασθένειες» του νομισματικού συστήματος και ο Geithner πρόσφερε τη δική του «διάγνωση».

Ο Geithner επισήμανε ότι ενώ τα βασικά νομίσματα κινούνται ελεύθερα και οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν ακόμη ορισμένες οικονομίες με περιορισμένη συναλλαγματική ευελιξία και υπερβολικούς κεφαλαιακούς ελέγχους.

«Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί στο διεθνές νομισματικό σύστημα σήμερα. Όμως δεν είναι περίπλοκο να επιλυθεί», σημείωσε.

«Δεν απαιτείται νέα συνθήκη, ή νέο φορέα. Μπορεί να επιτευχθεί μέσω διεθνών δράσεων», πρόσθεσε.

Αν και ο Geithner δεν κατονόμασε την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και καιρό ζητούν από το Πεκίνο να αφήσει το νόμισμά του να κινηθεί ελεύθερα, κατηγορώντας την Κίνα ότι διατηρεί φθηνό το νόμισμα με τεχνητά μέσα για να δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους εξαγωγείς της.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1163200

No comments: