27.4.11

Βενεζουέλα: Αύξηση μισθών 25% ανακοίνωσε ο Τσάβες

Η χώρα έχει αυξημένα πετρελαϊκά έσοδα, αλλά η οικονομία της «πριονίζεται» από τον υψηλό πληθωρισμό, 27%.
Αύξηση του βασικού μισθού κατά 25% εξήγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στη Λατινική Αμερική, στο 27%.
Οι εργαζόμενοι θα πάρουν την πρώτη δόση της αύξησης, 15%, από την 1η Μαΐου, και το υπόλοιπο 10% θα δοθεί τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας τον μηνιαίο μισθό στο επίπεδο των 360 δολαρίων.
Ο πρόεδρος Τσάβες, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου, υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει περισσότερα από τα πετρελαϊκά κέρδη της χώρας για την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών.
Με την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, τα έσοδα της Βενεζουέλας είναι αυξημένα, αλλά η οικονομία της χώρας «πριονίζεται» από τον υψηλό πληθωρισμό. Αυξήσεις στους μισθούς γίνονται αδιαλείπτως κάθε χρόνο από το 1999, όταν ανέλαβε την εξουσία της χώρας ο Τσάβες.
«Εδώ δεν μειώνουμε μισθούς ούτε συντάξεις, ούτε αυξάνουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης» ανέφερε ο ίδιος ανακοινώνοντας την αύξηση των μισθών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/04/2011_388695

No comments: