30.4.11

Χαμηλότερη η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη

Επιδείνωση εμφάνισε τον Απρίλιο η εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, όπως δείχνουν σημερινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο ευρύτερος δείκτης Οικονομικού Κλίματος για τη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στις 106,2 μονάδες τον εν λόγω μήνα, από 107,3 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση του δείκτη στις 107 μονάδες.
Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, υποχωρώντας στις 1,28 μονάδες από 1,43 μονάδες, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε επίσης στις -11,6 μονάδες.
Ωστόσο, η ανάπτυξη των κλάδων υπηρεσιών και μεταποίησης παρουσίασε απρόσμενη βελτίωση τον Απρίλιο, με ώθηση από την υψηλότερη παραγωγή της Γερμανίας και της Γαλλίας, που αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Φέτος, κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα μειωθεί στο 1,6%, από 1,8% που ήταν το 2010.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/04/2011_389082



Ανυποχώρητη η ανεργία στην Ευρωζώνη, στο 9,9%
Αμετάβλητος παρέμεινε ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη, τον Μάρτιο, παραμένοντας στο 9,9%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.
Ειδικότερα, η ανεργία συνέχισε να υποχωρεί στη Γερμανία, στο 6,3% από 6,4% τον Φεβρουάριο.
Αντίθετα, η λίστα των ανέργων διογκώθηκε στην Ισπανία και την Ιταλία.
Η απόκλιση στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ενδέχεται να δυσκολέψει το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις αποφάσεις της για το ύψος των επιτοκίων.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/04/2011_389080

Ευρωζώνη: Υψηλότερος πληθωρισμός τον Απρίλιο, στο 2,8%
Μεγαλύτερη άνοδο από τις εκτιμήσεις παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, αγγίζοντας υψηλό 30 μηνών και ενισχύοντας τους φόβους για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 2,8% από 2,7% που ήταν τον Μάρτιο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, όπου βρισκόταν στο 3,2%.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων μιλούσαν για σταθερό ποσοστό στο 2,7%.
Στις αρχές Απριλίου, η ΕΚΤ προέβη σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, στο 1,25%, που ήταν η πρώτη αύξηση από τα μέσα του 2008, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την περαιτέρω αύξηση των τιμών καταναλωτή. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έγινε παραβλέποντας το γεγονός ότι ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους.
Κατά τους ειδικούς, η άνοδος των τιμών οφείλεται στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, που πυροδότησαν αυξήσεις στους κλάδους μεταφορών, πετρελαίου θέρμανσης, ηλεκτρισμού, και τιμών φυσικού αερίου σε σχέση με πέρσι.
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/04/2011_389079

No comments: