29.4.11

Μόνον η φορολογική πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα

The New York Times
Για ένα υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα οι αποφάσεις της Federal Reserve περιβάλλονταν από μυστικότητα και ο μακρόβιος πρόεδρός της, ο Αλαν Γκρίνσπαν, φημιζόταν για τις σιβυλλικές του δηλώσεις. Γι’ αυτό και ήταν ευχάριστο το θέαμα του νυν πρόεδρου, Μπεν Μπερνάνκι, να δίνει συνέντευξη Τύπου, την πρώτη στην οποία απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Φαίνεται πως η Fed έμαθε, έστω και με επώδυνο τρόπο, πως πρέπει να γίνει κατανοητή ώστε ο κόσμος να υποστηρίζει τις πολιτικές της.
Οσα κι αν είπε, όμως, είναι στην πραγματικότητα λίγα αυτά που μπορεί να πει ή να κάνει ο κ. Μπερνάνκι για να αλλάξει τη σκληρή πραγματικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Τα εργαλεία που διαθέτει η Fed, η αύξηση ή μείωση των επιτοκίων, δεν μπορούν από μόνα τους να επανορθώσουν τα σημερινά δεινά της οικονομίας: την παρατεταμένη ανεργία, την πτώση των τιμών των κατοικιών, το μειωμένο εισόδημα, την υποχώρηση του τομέα της μεταποίησης. Μόνον η φορολογική πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει, όμως, πως το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος θα συμφωνήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα αντλήσουν κεφάλαια από τους φορολογουμένους και θα τα επενδύσουν σε ειδικά προγράμματα, σχέδια και προσπάθειες, ώστε να διασφαλιστεί η ανάκαμψη. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποτύχει η πολιτική της Fed. Η πλέον αμφισβητούμενη δράση της, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 600 δισ. δολαρίων που στόχευε να διατηρηθούν χαμηλά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, πέτυχε να αποτρέψει τον φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού, ενώ φαίνεται να αποφέρει καρπούς σε ό, τι αφορά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η απόφαση που έλαβε την Τετάρτη να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Ιούνιο, όπως είχε προγραμματίσει, καθώς και να διατηρήσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα για το εγγύς μέλλον, αποτελούν συνεχιζόμενη στήριξη σε μια οικονομία που παραμένει εύθραυστη.
Οσο, όμως, δεν επιστρατεύεται η φορολογική πολιτική, η οικονομία θα χωλαίνει επί χρόνια. Ο Λευκός Οίκος έχει μερικές καλές ιδέες, μεταξύ των οποίων και οι προτάσεις για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και, το σημαντικότερο όλων, για την αύξηση των φόρων με σκοπό την κάλυψη αναγκών για δαπάνες. Διακομματική επιτροπή γερουσιαστών πρότεινε προσφάτως τη δημιουργία μιας τράπεζας υποδομών που θα δανείζει χρήματα και θα προσελκύει ιδιωτικά κεφάλαια, με σκοπό να τα διοχετεύσει σε μεγάλα δημόσια έργα. Ωστόσο, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου επιμένουν στη μείωση των δημοσίων δαπανών το ταχύτερο δυνατόν και έχουν κατορθώσει να κυριαρχήσουν στον σχετικό δημόσιο διάλογο και τις επιλογές πολιτικής.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μπερνάνκι έδωσε έμφαση στην ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή ένα αξιόπιστο σχέδιο. Μακάρι να πεισθεί το Κογκρέσο να σπεύσει. Είναι σημαντικό να μη βιαστεί η Fed να αυξήσει πρόωρα τα επιτόκια, ούτε να επιβάλει περιοριστική νομισματική πολιτική με κανέναν άλλο τρόπο. Η δυνατότητά της να τονώνει την οικονομική δραστηριότητα είναι περιορισμένη. Δυστυχώς, επί του παρόντος το μόνο όπλο που διαθέτει είναι πράγματι η νομισματική πολιτική.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/04/2011_440440

No comments: