30.5.11

«Αραβική άνοιξη» και «ευρωπαϊκό καλοκαίρι»

Κοινά σημεία και διαφορές ανάμεσα στις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή και στη λαϊκή κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων» στην Ευρώπη εντοπίζει ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Αλέν Ζιπέ.
Εκτιμά πάντως ότι δεν θα υπάρξει ένα «ευρωπαϊκό καλοκαίρι», ανάλογο της «αραβικής άνοιξης», η οποία οδήγησε στην ανατροπή καθεστώτων.
«Υπάρχει, βέβαια, ένα κοινό σημείο κι αυτό είναι η ανεργία. Συγχρόνως υπάρχει και μία μεγάλη διαφορά κι αυτή είναι η Δημοκρατία. Εμείς την έχουμε, οι Αραβες δεν την έχουν, μάχονται για να την αποκτήσουν», δήλωσε ο κ. Ζιπέ σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.
«Επίσης», συνέχισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, «υπάρχουν τα διδάγματα, που αντλεί ο καθένας από την κινητοποίηση αυτή. Πρώτον, το αίσθημα της αδικίας μπροστά στην απληστία των πλουσιοτέρων� Προκύπτουν ακόμη ερωτηματικά για τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας. Σήμερα η αντιπροσωπευτική δημοκρατία - να εκλέγεις κάποιον και να τού παρέχεις λευκή επιταγή για μία πενταετία - δεν πορεύεται πια σωστά», σχολίασε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Αναλογιζόμενοι τη δύναμη των κοινωνικών δικτύων, λοιπόν, «πρέπει να εφεύρουμε τη διαρκή δημοκρατία, δηλαδή να "συνδέσουμε" όλους αυτούς τους άντρες και τις γυναίκες, στις αποφάσεις που τους αφορούν».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1982231

No comments: