30.5.11

Ρεν: Η αξιολόγηση της τρόικας θα κρίνει την πέμπτη δόση

Αποκλίσεις της Ελλάδας από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα το Φεβρουάριο διαπιστώνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η χορήγηση της πέμπτης δόσης (12 δισ. ευρώ) θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της αξιολόγησης της τρόικας.
«Το Φεβρουάριο προειδοποιήσαμε (την Ελλάδα) για ορισμένους κινδύνους. Από τότε, η Αθήνα έχει αποκλίνει κάπως από το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης», τονίζει ο Φιλανδός Επίτροπος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, οι συζητήσεις για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης από τον στόχο των μεταρρυθμίσεων.
«Οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση. Αυτό φρέναρε την ορμή τους να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για παράδειγμα, δεν εφαρμόστηκε με την επιτυχία που έπρεπε», τονίζει.
Παράλληλα, εκτιμά πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 είναι πλέον «πολύ φιλόδοξος στόχος», ενώ όσον αφορά στη χορήγηση της πέμπτης δόσης από τα δάνεια της τρόικας, επισημαίνει ότι η ΕΕ θέτει τους ίδιους όρους με το ΔΝΤ και ότι η Ευρώπη θα λάβει τις αποφάσεις της μετά την έκθεση προόδου της τρόικας.
Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης άνω του 5% του ΑΕΠ για μακρά περίοδο δεν είναι αδύνατη και έχει επιτευχθεί και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, προσθέτει ο Όλι Ρεν. «Tο καίριο ερώτημα», σημειώνει, «είναι εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει τη θέληση να πετύχει αυτόν το στόχο και αν η κοινωνία διαθέτει αρκετή αντοχή. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».
Την περασμένη Πέμπτη και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη χορήγηση της δόσης, ενώ την Παρασκευή το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μπορεί να μη χορηγήσει το ποσό της πέμπτης δόσης που του αναλογεί (3,3 δισ. ευρώ), εάν προηγουμένως δεν έχει διασφαλιστεί ότι η αναχρηματοδότηση της Ελλάδας κατά τους επόμενους 12 μήνες θα συνεχιστεί ομαλά.

Σε άλλη συνέντευξή του, ο Όλι Ρεν πιέζει για συμφωνία και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις», αναφέρει στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Ο κ. Ρεν θεωρεί «επιβεβλημένο» να τηρήσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης «εποικοδομητική στάση» στηρίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ζητά η ΕΕ και το ΔΝΤ και την υλοποίησή του.
«Η Ελλάδα πρέπει πρωτίστως να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2011, να δρομολογήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να επιτύχει μια διακομματική συμφωνία για την στήριξη του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ», λέει ο κ. Ρεν.
Οι αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα περικοπών είναι τεστ για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τονίζει ο Φιλανδός Επίτροπος και σημειώνει πως «όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν το μερίδιό τους».
Ο Όλι Ρεν επισημαίνει επίσης ότι ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας καθοριστικές αποφάσεις. Ο μήνας Ιούνιος μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της κρίσης, ή μία χαμένη ευκαιρία, εάν η Ευρωζώνη οδηγηθεί σε μια φάση νέας σοβαρής κρίσης με αρνητικές, αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα και κίνδυνο επέκτασης και σε άλλες χώρες. Τον Ιούνιο είτε θα λύσουμε τα προβλήματα είτε θα χάσουμε την ευκαιρία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΥΠΟΙΚ: Κανένας λόγος ανησυχίας
Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε πάρει όλες τις προβλέψεις που χρειάζεται, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα».
«Κι εγώ ακούω ανησυχίες, για διάφορα πράγματα. Και σε όσους με ρωτάνε τους λέω, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Πάντα βρίσκεται η λύση. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ακούτε ακραίες φωνές, όσο πλησιάζει η ώρα της απόφασης, συγκλίνουν αυτές οι φωνές και βρίσκεται η λύση. Αλλά για να βρεθεί αυτή η λύση, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η χώρα κάνει αυτό που πρέπει. Κι εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Εξάλλου, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου, ενώ εκτίμησε ότι τις προσεχείς ημέρες θα επέλθει συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα που θα ληφθούν.
Η συμφωνία με την τρόικα για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου θα κλείσει εντός των ημερών, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για να είναι ομαλή η εκταμίευση του δανείου.
Στη συνέντευξή του, ο ΥΠΟΙΚ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ώστε η χώρα να μην καταρρεύσει και ξεκαθάρισε ότι αν δεν γίνονταν αυτές οι κινήσεις το κράτος δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «πληρώνουν και αυτοί που δεν θα έπρεπε».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Επίτροπου Μ. Δαμανάκη, η οποία έκανε λόγο για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Επίσης ήταν κατηγορηματικός για το ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, αφού είναι εγγυημένες.

 
Μπίνι Σμάγκι: «Παραμύθι» τα περί ομαλής αναδιάρθρωσης
Εν τω μεταξύ, ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι χαρακτήρισε «παραμύθι» την ιδέα ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να γίνει με ομαλό τρόπο.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ απορρίπτει την ιδέα της αναδιάταξης (reprofiling) του χρέους ή της εθελοντικής επέκτασης της διάρκειάς του, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
«Εάν κοιτάξετε τις αγορές, κάθε φορά που αναφέρονται λέξεις όπως "αναδιάρθρωση" ή "ήπια αναδιάρθρωση" τρελαίνονται - κάτι που αποδεικνύει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί με ομαλό τρόπο, τουλάχιστον εν μέσω τέτοιου κλίματος», αναφέρει ο Μπίνι Σμάγκι.
Aντίθετα, σημειώνει πως η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος της πουλώντας δημόσια περιουσία και μεταρρυθμίζοντας το φορολογικό της μηχανισμό και το σύστημα δαπανών της.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1982675

No comments: