29.5.11

Τουρκία: Ανησυχία για την εκτίναξη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Ali Babacan δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει μια άμεση λύση για να αποτραπεί η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

"Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών", δήλωσε ο Babacan, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική Haber Turk.

"Έχουμε διαρθρωτικά προβλήματα που σχετίζονται με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία οδηγούν στο έλλειμμα. Είναι αδύνατο να επιλυθούν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο".

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας εκτινάχθηκε στα 9,8 δισ. δολ. το Μάρτιο σημειώνοντας ρεκόρ και αποτελεί τον βασικό κίνδυνο στις -κατά τα άλλα- εύρωστες οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας τροφοδοτείται από τις καταναλωτικές δαπάνες κάτι που οδηγεί σε μεγάλες εισαγωγές το οποίο με τη σειρά του αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία του ελλείμματος.

Ειδικότερα, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις για να περιορίσει την εξάρτηση της στις εισαγωγές ενέργειας. Αυτός θα ήταν ένας τρόπος για να κλείσει το κενό που υπάρχει στο ισοζύγιο τρεχουσών λογαριασμό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, σημείωσε.

© Dow Jones Newswires


____________________________________

Tι μου θυμίζει... Tι μου θυμίζει...

No comments: