29.5.11

Οι δανειστές εμμένουν στον έλεγχο ιδιωτικοποιήσεων

Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας βρίσκεται το θέμα των υποθηκών και της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις έχουν εστιασθεί στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό οφείλεται στις έντονες πιέσεις που ασκούνται από τον Bορρά της Ευρώπης. Χώρες όπως οι Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία ζητούν από την Ελλάδα να βάλει ενέχυρο κρατική περιουσία για να λάβει νέα οικονομική βοήθεια και να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων δύο ετών. Επίσης, ζητούν να είναι ανεξάρτητος από την κυβέρνηση ο φορέας που θα υλοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι για τέτοιες αποφάσεις απαιτείται διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_28/05/2011_443761


Το θέμα των υποθηκών και της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες μέρες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις κινούνται γύρω από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και όχι τόσο σε σχέση με τα νέα μέτρα.
Αυτό οφείλεται στις έντονες πιέσεις που ασκούνται από τον Βορρά της Ευρώπης. Χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία ζητούν από την Ελλάδα να βάλει ως ενέχυρο κρατική περιουσία για να λάβει νέα οικονομική βοήθεια και να καλύψει τις ανάγκες των επόμενων δύο ετών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι κύκλοι της Κομισιόν ανέφεραν χθες πως για το μέλλον της Ελλάδας, είναι καθοριστικής σημασίας η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας και οι εγγυήσεις που θα προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν το δέχεται. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η υποθήκευση δημόσιας περιουσίας θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περάσει πολιτικά, δεδομένου ότι τα ενέχυρα θα δίνονται σε άλλα κράτη.
Η «αντιπρόταση» της Ευρώπης είναι ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί η κυβέρνηση να δώσει εμπράγματες εγγυήσεις στις χώρες που θα ξαναδανείσουν την Ελλάδα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξουν τουλάχιστον ισχυρές «πολιτικές εγγυήσεις». Δηλαδή, να υπάρχει μία εξασφάλιση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα ευρύ και γενναίο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Η «πολιτική εγγύηση», όμως, δεν συνίσταται σε μια δέσμευση ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού. Αν αρκούσε κάτι τέτοιο, δεν θα υπήρχε πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Ετσι, η τρόικα φέρεται να πιέζει για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού που θα «τρέχει» τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα αποφασίζονται από την κυβέρνηση. Η ανεξαρτησία του θα διασφαλίζει την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και η στελέχωσή του (με μέλη και της τρόικας) θα εξασφαλίζει την επιτυχία του προγράμματος.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συστήσει ένα Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας (ΤΔΠ) που θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις ακινήτων και επιχειρήσεων, θα έχει τη μορφή Α.Ε. και η διοίκησή του θα διορίζεται από την ίδια. Μάλιστα, μία από τις προτάσεις που φέρεται να έχουν γίνει είναι από πλευράς κυβέρνησης, προβλέπει τη χάραξη νέας αναπτυξιακής στρατηγικής μέσω του Ταμείου, καθώς και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων ώστε να αυξηθεί η αξία τους και μετά να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους.
Ωστόσο, τα παραπάνω φαίνεται να μην είναι αρκετά για την τρόικα, καθώς ο έλεγχος της εκάστοτε αποκρατικοποίησης θα παραμένει στην κυβέρνηση. Το μοναδικό κοινό σημείο του ΤΔΠ και του ανεξάρτητου οργανισμού που ζητά η τρόικα, είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα αποφασίζει την αποκρατικοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου, η απόφαση αυτή δεν θα μπορεί να ανατραπεί και θα πρέπει να υλοποιείται το ταχύτερο δυνατόν.
Από εκεί και πέρα, η τρόικα θέλει τον ανεξάρτητο οργανισμό, γιατί σε αυτόν η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα λόγο και καμία παρέμβαση. Δηλαδή, όταν θα αποφασίζει την ιδιωτικοποίηση του κρατικού περιουσιακού στοιχείου, ο οργανισμός θα αναλαμβάνει να επιλέξει τη μέθοδο και τον χρόνο της αποκρατικοποίησης, χωρίς να έχει το δικαίωμα η κυβέρνηση να αλλάξει κάποια από τις αποφάσεις της διοίκησης του οργανισμού.
Επίσης, στον οργανισμό θα υπάρχουν και στελέχη της τρόικας, ρόλος των οποίων θα είναι να παρέχουν τεχνική βοήθεια και να διασφαλίζουν τη διαφάνεια των διαδικασιών. Προς το παρόν η κυβέρνηση «απαντά» με την προώθηση των όσων έχει ήδη ανακοινώσει, ξεκινώντας τις διαδικασίες πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100010_28/05/2011_443749

No comments: