31.5.11

Μνημόσυνο ΙΙ

Σήμερα η αγορά δείχνει να επιβεβαιώνει το κλείσιμο της συμφωνίας.
"Στο τέλος, το Ταμείο θα δανείσει τα χρήματα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συμφωνήσουν σε ένα καινούριο πρόγραμμα. Οι Έλληνες θα δώσουν νέες υποσχέσεις και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα δεχτούν πιο ευέλικτους όρους" υποστήριξε ο οικονομολόγος Ανταμ Λέρικ του ανεξάρτητου ινστιτούτου μελετών American Enterprise Institute, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο.
Εχθές οι Γερμανοί είχαν σε πρωτοσέλιδο τη κατάσταση: Πολιτικοί και ΕΚΤ πιέζουν για συναίνεση στο νέο πρόγραμμα λιτότητας – Η αναδιάταξη δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων – Αποκλείεται η χρεοκοπία
Η DB το είχε γράψει: «Σίγουρη» η εκταμίευση της 5ης δόσης από ΔΝΤ - όχι όμως νωρίτερα από τον geokalp 

Νέο Δάνειο
Από τη μία έχουμε τη πλήρη επαλήθευση ότι το ΔΝΤ μπορεί να γέρασε αλλά μυαλό δεν έβαλε καθώς το Μνημόσυνονιο απέτυχε και όχι η Ελλάς τους στόχους της - από την Ιρλανδία το μαθαίνουμε αυτό, εκτός των προφανών λόγων (υφεσιακό σπιράλ κλπ), διότι δεν υπήρχε εγγυημένη χρηματόδοτηση για το (τριετές) πρόγραμμα.
Η χρηματοδότηση δείχνει ότι θα καλύπτει 2011-2012-2013, με κάτι σε (νέο) δάνειο, είτε περί τα €65δισ. είτε ένα μικρότερο δάνειο με κάποια συμφωνία διακράτησης ομολόγων - ενδέχεται να αφορά ΜΟΝΟ τις ελληνικές τράπεζες με τη δημιουργία μιας bad bank.
Πλέον, η προσοχή θα εστιαστεί στο τι ακριβώς θα γίνει ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα αυτό, ενδεχόμενα μετά το 2013.Θα τα καταφέρουν τον Ιούνιο; Δύσκολα... Ας περιμένουμε πρώτα την 6η Ιουνίου - έκτακτο eurogroup.
Βέβαια, οι Αμερικάνοι έχουν εμπιστοσύνη(!) στην Ευρώπη για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Μνημόσυνονιο ΙΙ
ΤΟ ΕΘΝΟΣ  βγήκε με πρωτοσέλιδο στις 24/5: Σοκ & δέος για τη ζωή όλων των Ελλήνων: τίποτα πια δεν είναι ίδιο στην Ελλάδα. Και το αύριο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το χθες, είτε η κυβέρνηση πετύχει είτε αποτύχει. Μεγάλες αλλαγές - σοκ αλλάζουν το κοινωνικό ανάγλυφο της χώρας, όπως τουλάχιστον αυτό διαμορφώθηκε από το 1974 και μετά
Η συναίνεση φαίνεται ότι πέρασε, από τη μία για τον ανεξάρτητο οργανισμό αποκρατικοποιήσεων ΔΕΚΟ (ΑΣΕΠ απολύσεων) και από την άλλη, μέσω μειωμένων ΦΠΑ σε 20%-10%. Δυστυχώς, συναίνεση υπάρχει και για τα αυθαίρετα και τις πισίνες... Δεν μάθαμε - ακόμα τίποτα - για την είσπραξη των φόρων διαμέσου επιτροπείας της ΕΕ...
Aπό τους Αυστριακούς μαθαίνουμε (sic) ότι η Ελλάς θα είναι υπό εποπτεία κατά τη διάρκεια μιας μακροχρονης δημοσιονομικής εξυγίανσης [=2011 + Μεσοπρόθεσμο = 2015 Επιτροπεία ή ΔΟΕ / 2011 + δυνατότητα επιμήκυνσης ΔΝΤ 12 = 2023 Εποπτεία ή Λογιστικός Έλεγχος / 15ετές Σχέδιο Μάρσαλ = 2026 ή ελληνική προσαρμογή ως μια 10ετή διαδικασία].
Θα μάθουμε τις επόμενες μέρες το σύνολο του λογαριασμού - μια γεύση από Τα Νεα ή Το Βημα, ΜΜΕ, τα οποία κατέχουν τις εκθέσεις και διαρρέουν μόνο όσα γουστάρουν..
Οι χθεσινές δηλώσεις Δρούτσα (περί βο(υ)λευτών και των προνομίων τους) ενδέχεται να μας διαφωτίσει σε σχέση με το τι θα πρέπει να περιμένουμε... ενώ οι χθεσινές εκλογές στην Ιταλία μας δείχνουν τι παθαίνουν όσοι κυβερνούν σ'αυτή τη συγκυρία.

Τελικά πως έκλεισε η συμφωνία;
Οι Ευρωπαίοι, η ΕΚΤ ή το ΔΝΤ-χωρίς-DSK είχαν την ιδέα;
Τα δημοσιεύματα από τη Γερμανία λένε ότι το ΔΝΤ ξεκίνησε το γαϊτανάκι των ευθυνώνΤο ΔΝΤ επαναλαμβάνει πως για να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα απαιτούνται διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι δεν θα προκύψει κενό χρηματοδότησης τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Θα μου έκανε εντύπωση εάν το ΔΝΤ άλλαζε στάση "κατά μας", θα κατέρριπτε τη θεωρία της συννενόησης ΔΝΤ/DSK-ΓΑΠ τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2009.

No comments: