30.5.11

Νέο δάνειο…για Ελλάδα

Οι πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδας είναι 20-30%, τους επόμενους 6 μήνες, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Σχεδόν σίγουρο "βλέπει" νέο δάνειο των ευρωπαίων εταίρων προς τη χώρα μας.

Μάλιστα, τις έντονες πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία παραδέχεται ο οίκος Goldman Sachs σε σημερινή έκθεσή του, μόλις ένα χρόνο από τη διάσωση της και ενώ βρίσκεται στην αυγή της νέας χρηματοδότησης της (5ης δόσης).

Στη έκθεσή του ο οίκος, αφού περιγράφει το ιστορικό της διάσωσης μας, τις μέχρι τώρα προσπάθειες και τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και τη δημοσιονομική πολιτική, δίνει 20-30% πιθανότητα η χώρα μας να πτωχεύσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Υψηλότερες είναι οι πιθανότητες για κάποιο άλλο είδος "πιστωτικό γεγονός", τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επίσης, αυτό που επισημαίνουν, εντόνως, οι αναλυτές, είναι πως αρκετές από τις πολιτικές επιλογές είναι υπό συζήτηση και αυτό θα πρέπει να τελειώσει και να γίνουν πιο σαφείς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Goldman Sachs εκτιμά πως θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος και περισσότερα χρήματα, ύψους 60 δισ. ευρώ για αναχρηματοδότηση ομολόγων και επιπλέον 10-15 δισ. ευρώ για να αναπληρώσει το χρηματοδοτικό κενό, υπό την προϋπόθεση πως τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα αποφέρουν έσοδα περίπου 20 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο έτη.

Τα πρόσθετα κεφάλαια, πιθανώς, να προέλθουν από τις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και ίσως μέσω αύξησης του ταμείου EFSF. Πιο αποδοτική λύση, προτείνει ο οίκος, είναι τα διμερή δάνεια, αλλά απαιτούν μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο δανεισμός θα αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος του 2013.

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=298426&nt=108&lang=1

No comments: