30.5.11

Αναδίπλωση "τακτικής" με μικρότερο πακέτο - δάνειο για την Αθήνα

Αύριο Τρίτη συγκαλείται στις Βρυξέλλες η EWG (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εργασίας), η "ομάδα" που προετοιμάζει τις προτάσεις για το Eurogroup (υποεπιτροπή της EFC), για να εξετάσει μια κατ΄ αρχήν πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ελλάδα.

Η πρόταση αυτή, που έχει διαμορφωθεί από μια ειδική επιτροπή τεχνοκρατών, μια "Task Force" που έχει συγκροτηθεί για την περίπτωση της Ελλάδας, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να καταλήγει σε ενα μικτό σχήμα που θα αποτελείται:

* από ένα δάνειο της τάξης των 30 - 35 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με

* ένα πακέτο οικειοθελούς διακράτησης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν κατά την περίοδο 2012 - 2013, παραλλαγή της πρωτοβουλίας της Βιέννης που είχε εφαρμοσθεί για τις χώρες της Αν. Ευρωπης πριν από μερικά χρόνια,

* αυξημένες εισροές τη διετία 2011 - 2012 από το πακέτο αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του μέσα στην εβδομάδα.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο πάντως ότι οι σχετικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα έτσι ώστε να συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα έκτακτο Eurogroup για τις τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να καταλήξουν για έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η προσπάθεια γίνεται, αλλά το ενδεχόμενο να μην υπάρχει "ετοιμότητα" για μια τέτοια λύση στα στενά περιθώρια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, δεν είναι μικρό...

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες φαίνεται να αναθεωρούν την τακτική της άσκησης σκληρών πιέσεων με δημόσιες απειλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα καθώς τα αποτελέσματα μόνο εν μέρει αξιολογούνται θετικά.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν οτι η "τακτική" της άσκησης δημόσιας πίεσης με δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. είχε σκοπό να "σπρώξει" στην Ελλάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα κλίμα συναίνεσης και παράλληλα να δημιουργήσει στις αγορές ένα κλίμα αποδοχής στο στρατόπεδο των θεσμικών για την προώθηση ενός προγράμματος διακράτησης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2012 - 2013 υπό κοινοτική εποπτεία και εγγύηση.

Στο πρώτο σκέλος η πίεση απέτυχε μετά την απόρριψη της συμφωνίας από την αντιπολίτευση, ενώ στο δεύτερο σκέλος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει επιφυλακτική αλλά θετική ανταπόκριση.

Αντίθετα η "τακτική" αυτή προκάλεσε μεγάλες πιέσεις τόσο στις ελληνικές τράπεζες με την απόσυρση καταθέσεων κυρίως από μικροαποταμιευτές, όσο και στο πολιτικό σύστημα με τις κοινωνικές αντιδράσεις να διογκώνονται σε σημείο που οι ανταποκριτές του γερμανικού Τύπου να μεταφέρουν ανταποκρίσεις από την Αθήνα για "προεπαναστατική κατάσταση"...

Το κλίμα αυτό έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στις Βρυξέλλες και οι κοινοτικοί έχουν μεταφέρει τους προβληματισμούς τους και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες.

Διπλωματικοί κύκλοι μάλιστα ανέφεραν ότι η τακτική που ακολουθήθηκε έχει αγγίξει επικίνδυνες καταστάσεις και θα πρέπει να αναμένεται μια αναδίπλωση με καθησυχαστικές δηλώσεις για να εκτονωθεί η ένταση τόσο στις αγορές όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έγιναν δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης αλλά και ΔΝΤ που προδικάζουν σχετικά ομαλή εξέλιξη και όχι αρνητική αξιολόγηση από την τρόικα.  



http://www.capital.gr/News.asp?id=1206108


_________________________________________


Δεν είναι να αποτελεί εντύπωση ότι το πακέτο θα είναι το minimum

No comments: