28.5.11

ΥΠΟΙΚ: Δεν τέθηκε ποτέ θέμα εξόδου από το ευρώ

Παραπλανητική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τονίζοντας ότι ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Τόνισε ακόμη πως το ευρώ είναι μια μεγάλη κατάκτηση του ελληνικού λαού που ήρθε με πολλές θυσίες.
Σχολιάζοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega τις πρόσφατες δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη, ο υπουργός δήλωσε πως η Ελληνίδα Επίτροπος ήθελε να στείλει ηχηρό μήνυμα στα κόμματα και την ελληνική κοινωνία.
O κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε πως η κ. Δαμανάκη εξέφρασε αγωνία για ένα κλίμα που δημιουργείται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες.
Δεν μπορούμε να πορευόμαστε χωρίς να καταλαβαίνουμε την ψυχολογία στην κοινή γνώμη στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ανέφερε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας άδικο το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί.
Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ ο υπουργός είπε πως στόχος είναι η εξυγίανσή τους αλλά «αν χρειαστεί, θα κλείσουν και ΔΕΚΟ». Διευκρίνισε ακόμη πως η τρόικα δεν ζητεί κλείσιμο συγκεκριμένης ΔΕΚΟ.
Kαθησυχαστικές δηλώσεις
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς, εφόσον η χώρα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, η εκταμίευση θα συνεχιστεί. «Δεν είμαστε ανεύθυνοι, δεν κινδυνεύει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε πως ο δρόμος δεν είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα», ωστόσο, όπως είπε, το κόστος των εναλλακτικών σεναρίων είναι πολύ μεγάλο.

Την άποψη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκταμιεύσει τελικά την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο οικονομολόγος Ανταμ Λέρικ του ανεξάρτητου ινστιτούτου μελετών American Enterprise Institute, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Στο τέλος, το Ταμείο θα δανείσει τα χρήματα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συμφωνήσουν σε ένα καινούριο πρόγραμμα. Οι Έλληνες θα δώσουν νέες υποσχέσεις και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα δεχτούν πιο ευέλικτους όρους», υποστήριξε ο Λέρικ.
Για τον Αμερικανό οικονομολόγο, το ΔΝΤ σήμερα «πλήρωνει» τα λάθη που έγιναν πριν από ένα χρόνο.
«Οι Έλληνες δούλεψαν σκληρά, πολύ πιο σκηρά απ' όσο προβλέπαμε γενικά. Όμως το γεγονός παραμένει ότι οι όροι δεν εκπληρώθηκαν. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα ήταν κακοσχεδιασμένο εξ αρχής (...) Για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα πρέπει να χρηματοδοτείται πλήρως από την αρχή μέχρι το τέλος», εξήγησε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1981721

__________________________________________

Η άποψη αυτή έχει μια διαφορετική λογική και αιτιολογία γιατί απέτυχε το ΔΝΤ και το πρόγραμμα για την Ελλάδα: ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ 100% ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ!
Και αυτό είναι κάτι αρκετά διαφορετικό από άλλες αιτιολογίες αποτυχίας.

No comments: