29.5.11

Με ιδιώτες η «κάθαρση» του ελληνικού προβλήματος

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν μετακύλιση του χρέους

Υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους τάχθηκαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την Παρασκευή. O Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αντιτάχθηκε σε οποιουδήποτε είδους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο έσπευσε να προσδιορίσει «σωστά» τον όρο: «Η Γαλλία δεν θα χρησιμοποιήσει τη λέξη «αναδιάρθρωση». Ωστόσο, εάν το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν να αναλάβουν μέρος του βάρους, τότε δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για αναδιάρθρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος. «Τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, και θα πρέπει να συγκλίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Ο κ. Σόιμπλε, πάντως, τόνισε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις των περιφερειακών χωρών με προβλήματα χρέους μόνο στην περίπτωση που υπάρχει «σαφής και βιώσιμη προοπτική».
Κοινοτικός αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ όλων των πλευρών. Στο πλαίσιο δε της προσπάθειάς της να συμβιβάσει «αντικρουόμενες απαιτήσεις», ελπίζει ότι το ΔΝΤ θα μπορέσει να δείξει «πραγματιστική ευελιξία» για την παροχή της δόσης του Ιουνίου, αποδεχόμενο μία «επί της αρχής» ευρωπαϊκή εγγύηση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, εφόσον «οι Ελληνες δείξουν αποτελέσματα». Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. είναι πρόθυμες να διερευνήσουν την ιδέα ενός αιτήματος στους ιδιώτες επενδυτές για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αντί της αναδιάρθρωσής του.
Τη στήριξη του προς τις χώρες της Ευρωζώνης για τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους εξέφρασε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Στην ανάγκη η Ελλάδα να «εφαρμόσει το πρόγραμμα πλήρως και με απόλυτη πειθαρχία» αναφέρθηκε, τέλος, με συνέντευξή του, o επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/05/2011_443833

No comments: