31.5.11

Fitch: Δάνειο ύψους 100 δις ευρώ γλιτώνει την Ελλάδα και σώζει τις τράπεζες

«Μια ενίσχυση κατά 90 - 100 δις ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2014 και δυνητικά θα της έδινε επαρκή χρόνο για να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», υποστηρίζει η Fitch σε έκθεση της σύμφωνα με ρεπορτάζ του reuters, σημειώνοντας ότι έτσι με αυτόν τον τρόπο η πιθανότητα  χρεοκοπίας θα υποχωρούσε μέχρι το 2015.

«Μια επιπλέον χρηματοοικονομική στήριξη προς την Ελλάδα θα αποτελούσε αξιόπιστη οδό προς τη φερεγγυότητα μόνο εάν είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη και μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος τον Μάιο του 2013... Μια ενίσχυση κατά 90 - 100 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2014 και δυνητικά θα της έδινε επαρκή χρόνο για να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», προσθέτει η Fitch.

Ένα δεύτερο πακέτο αυτού του μεγέθους θα μετέφερε ομόλογα ύψους 200 δις ευρώ στην ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ με την ΕΚΤ να έχει αγοράσει ήδη ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δις ευρώ και με το πακέτο 'αποκρατικοποιήσεων' να είναι ύψους 50 δις ευρώ, μέχρι το 2015 θα μπορούσαν οι ιδιώτες δανειστές να έχουν απαλλαγεί από ομόλογα συνολικού ύψους 295 δις ευρώ, ποσοτό που θα αντιστοιχεί, περίπου, στο 80% του ελληνικού χρέους.
Με αυτόν τον τρόπο η διάσωση των τραπεζών θα έχει, μέχρι τότε, σχεδόν ολοκληρωθεί.

http://xrimanews.gr/oikonomia/8440-fitch-daneio-ypsoys-100-dis-eyrw-glitwnei-thn-ellada-kai-swzei-tis-trapezes

No comments: