31.5.11

Fitch: Καθοριστική για την Ελλάδα η εξασφάλιση χρηματοδότησης

Τους λόγους της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο «B+» από «BB+» και της προειδοποίησης για πιθανή νέα υποβάθμιση στο άμεσο μέλλον εξηγεί στην έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Η περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους χρηματοδοτικούς πόρους που θα εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση για το διάστημα μετά το 2012, καθώς και η δυνατότητα αποτροπής μιας πιθανής χρεοκοπίας, υπογραμμίζει στην έκθεσή της η Fitch.
Μεταξύ των παραγόντων που εμπνέουν ανησυχία είναι η τεράστια πρόκληση της ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, καθώς ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει αμφιβολίες σχετικά την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στους στόχους της λόγω του τεράστιου πολιτικού κόστους.
Κατά τη γνώμη της Fitch, η έκβαση της συνόδου της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου έχει ενισχύσει τις προσδοκίες στην αγορά για την αναγκαιότητα κάποιου είδους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το κλίμα στην αγορά σχετικά με τον κίνδυνο πτώχευσης της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που η Fitch θεωρεί πλέον απίθανο να καταφέρει η χώρα να βγει στις αγορές έως τον Μάιο του 2013.
Μόνο με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα κατορθώσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές, υποστηρίζει η Fitch στην έκθεσή της.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983687

No comments: