27.6.11

Νέα πρόταση για κοινό υπουργό Οικονομικών στην ευρωζώνη

Επιβεβλημένη θεωρεί τη θέσπιση υπουργού Οικονομικών στην ευρωζώνη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επαναφέροντας μια πρόταση που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο κ. Σταϊνμάιερ αντικρούει τις κατηγορίες ότι με ευθύνη και της τότε κυβέρνησης SPD-Πρασίνων η Ελλάδα μπήκε πρόωρα στην ευρωζώνη.
«Είναι εντελώς περιττό να φιλοσοφούμε περί αυτού σήμερα. Το ίδιο και για την ερώτηση, εάν το ευρώ  θεσπίστηκε στη σωστή στιγμή», σημειώνει.
«Γεγονός είναι ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος συντονισμός για τα οικονομικά και δημοσιονομικά συστήματα των χωρών της ευρωζώνης όταν εισήχθη το ευρώ. Εκεί βρίσκεται και το δίδαγμα από την κρίση της Ελλάδα: ότι ο χρόνος για εθνικές λύσεις έχει παρέλθει. Η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα είναι το πρόσωπο αυτής της πολιτικής», εξηγεί ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Εκφράζει ωστόσο αμφιβολίες ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει το θάρρος για κάτι τέτοιο, αλλά υπόσχεται ότι «το αργότερο, η επόμενη κυβέρνηση θα ασχοληθεί με αυτό».
Στο ερώτημα, αν στην αναμενόμενη ψηφοφορία στη γερμανική βουλή το SPD θα ψηφίσει υπέρ της νέας βοήθειας, ο κ. Σταϊνμάιερ λέει ότι «σε ένα κομβικής σημασίας θέμα όπως η διάσωση του ευρώ θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ωστόσο, εάν η καγκελάριος σε ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν έχει δική της πλειοψηφία, θα έχει αποτύχει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2002962

No comments: