28.6.11

Στις ΗΠΑ διέφυγε ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν διέφυγε, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Αμπντούλ Καντίρ Φιτράτ διέφυγε στις ΗΠΑ. Μιλώντας από την Ουάσινγκτον ο Φιτράτ εξέφρασε φόβους για τη ζωή του, σε σχέση με μια υπόθεση διαφθοράς που οδήγησε σε βαθειά κρίση τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας, την Kabul Bank.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν διέφυγε, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Αμπντούλ Καντίρ Φιτράτ διέφυγε στις ΗΠΑ.
«Πρόκειται για φυγή όχι για παραίτηση... Δεν ακολουθήθηκαν οι επίσημες διαδικασίες. Δεν είναι πλέον διοικητής, αλλά ένας φυγάς διοικητής», τόνισε ο Ουαχίντ Ομέρ.
«Ποτέ δεν είπε σε κάποιον στην κυβέρνηση ότι κινδυνεύει η ζωή του», πρόσθεσε.
Λίγες ώρες νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωνε ότι ο Φιτράτ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο τραπεζίτης ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του σε πολλά αφγανικά ΜΜΕ. Μιλώντας από την Ουάσινγκτον ο Φιτράτ εξέφρασε φόβους για τη ζωή του, σε σχέση με μια υπόθεση διαφθοράς που οδήγησε σε βαθειά κρίση τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας, την Kabul Bank.
Τον Απρίλιο, ο Φιτράτ κατονόμασε στη Βουλή αφγανικές προσωπικότητες, οι οποίες, κατά την εκτίμησή του, εμπλέκονται στο σκάνδαλο αυτό.
Η ιδιωτική αυτή τράπεζα τέθηκε υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν στα τέλη του 2010, καθώς η υπεξαίρεση κεφαλαίων από ανώτατα στελέχη της την οδήγησαν στα πρόθυρα της πτώχευσης.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση, οι υπεξαιρέσεις υπολογίζονται στα 900 εκατομμύρια δολάρια (630 εκατομμύρια ευρώ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2003797

No comments: