28.6.11

Αυστηρότερες προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας και δώρα εορτών

Σε εξοικονόμηση και από τα επιδόματα ανεργίας προέβη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, και στο όνομα εξορθολογισμού της σχέσης ημερών εργασίας - επιδομάτων και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες περιλαμβάνονται δύο διατάξεις με τις οποίες αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για την καταβολή επιδομάτων και αναλογούντων δώρων. Κατ’ αρχάς από 1-1-2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας για την τελευταία τετραετία δεν είναι δυνατό να είναι περισσότερα των 450. Εάν σε αυτό το χρονικό διάστημα ο άνεργος έχει λάβει λιγότερα των 450 ημερησίων επιδομάτων ανεργίας, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου των 450. Από 1-1-2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία μειώνονται στα 400.
Μείωση επέρχεται και στα επιδόματα που αντιστοιχούν σε δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, αφού στο εξής θα ισχύει η ίδια αναλογία ημερών εργασίας - δώρων με αυτήν που ισχύει για τους εν ενεργεία.
Το σχέδιο προβλέπει ότι από την 1.7.2012 για τις εορτές του Πάσχα θα καταβάλλεται επίδομα ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, εφόσον ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης. Επίσης, για τις εορτές των Χριστουγέννων η επιδότηση θα είναι ίση με το ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_28/06/2011_447327

________________________________________

Όσοι πέφτουν από τα σύννεφα απλά δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη σημασία στο Μνημόσυνονιο Ι

No comments: