30.6.11

ΧΑ: Aδύναμος κρίκος οι τράπεζες

Η νέα αιτία των πιέσεων του τραπεζικού κλάδου, παρά το θετικό πρόσημο (1,31%) και τα χλιαρά κέρδη έχει να κάνει με την ανησυχία της αγοράς ως προς τα αποτελέσματα των επικείμενων stress tests, ότι δηλαδή μία ελληνική τράπεζα δεν θα καταφέρει να περάσει τη δοκιμασία.
Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που υπάρχει δυσπιστία διεθνώς ως προς το roll over των ελληνικών ομολόγων, αντίστοιχο κλίμα δημιουργείται και στην Ελλάδα, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Κατά την άποψη των αναλυτών ο λόγος που δεν «ξεσπαθώνει» το Χ.Α. δεν είναι άλλος από την ανησυχία πως η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ στο να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, δεδομένου ότι τα δείγματα γραφής από το Μνημόνιο δεν είναι σπουδαία.

Άλλωστε σήμερα, που εκπνέει το πρώτο εξάμηνο θα έπρεπε να είχαν έρθει στη Βουλή τα νομοθετήματα για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει καν. Πώς θα δουν οι ξένοι και οι δανειστές ότι κάτι αλλάζει, διερωτώνται παράγοντες της αγοράς. Επιπρόσθετα, το ντέρμπι για την έκτη δόση τον Σεπτέμβριο έχει ήδη αρχίσει πριν καν πάρουμε την Πέμπτη δόση (F.Τ.).
Ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στι 1.279,06 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,12%. Πρωταγωνιστές στην αντίδραση ήταν τα κρατικά χαρτιά και συγκεκριμένα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΤΕ. Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, απογοήτευσαν την αγορά.

Kατά τα άλλα, οι ΔΕΚΟ και κυρίως η ΔΕΗ ενόψει του μερίσματος κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο την Πέμπτη, 2,81%, στα 9,88 ευρώ για την Επιχείρηση, 3,97% για τον ΟΠΑΠ, στα 10,75 ευρώ, 4,05% για τον ΟΤΕ, στα 6,43 ευρώ και 9,68% για την ΑΤΕ, η αύξηση κεφαλαίου της οποίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1524604&nt=103

___________________________________

Εάν εσωτερικά υπάρχει τέτοια ψυχολογία, ίσως δε φτάσουμε πολύ μακριά - ως χώρα

No comments: