27.6.11

Philip Morris κατά της Αυστραλίας

Νομικά αποφάσισε να κινηθεί η Philip Morris εναντίον της κυβέρνησης της Αυστραλίας και του δραστικού σχεδίου για επιβολή ομοιόμορφων πακέτων σε όλα τα προϊόντα των καπνοβιομηχανιών.

Το σχέδιο της αυστραλιανής κυβέρνησης παρουσιάστηκε τον Απρίλιο και θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2012. Βάσει αυτού του προγράμματος για την αντιμετώπιση του καπνίσματος, όλα τα πακέτα τσιγάρων θα είναι πράσινου χρώματος, καλυμμένα από προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του καπνίσματος, ενώ το εμπορικό σήμα θα αντικατασταθεί από μία ομοιόμορφη αναγραφή της μάρκας των τσιγάρων, με τα ίδια γράμματα για όλες τις και καπνοβιομηχανίας.

Η Philip Morris ανησυχεί ότι με τον τρόπο αυτό θα εκμηδενιστεί το προβάδισμα που έχουν προϊόντα της, όπως το Marlboro, έναντι άλλων φθηνότερων ανταγωνιστικών προϊόντων. Πολλώ δε μάλλον, όταν το θέμα εξετάζεται σοβαρά και σε άλλες χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Βρετανία. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Αυστραλίας, υποστηρίζει ότι με τον εκμηδενισμό του marketing στην συσκευασία θα αντιμετωπιστεί σημαντικά το κάπνισμα, το οποίο εκτιμάται ότι ευθύνεται για 15.000 θανάτους ετησίως στην Αυστραλία.

Η Philip Morris Asia, με έδρα τον Χονγκ Κονγκ, κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης της Αυστραλίας τονίζοντας ότι παραβιάζει την διμερή εμπορική συμφωνία βάσει της οποίας το Σύδνεϋ δεσμεύεται να προστατεύει της επενδύσεις από το Χονγκ Κονγκ στην Αυστραλία.

"Η αφαίρεση της μάρκας και άλλων στοιχείων πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όρων της διμερούς επενδυτικής συνθήκης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ", δήλωσε η εκπρόσωπος της Philip Morris, Anne Edwards και συμπλήρωσε: "Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα πραγματικό νομικό πρόβλημα και θα ζητήσουμε σημαντική χρηματική αποζημίωση για ζημίες", πρόσθεσε.

Η αγωγή κατατίθεται σήμερα Δευτέρα, αρχίζοντας μία περίοδο τρίμηνων διαπραγματεύσεων η οποία ενδεχομένως να καταλήξει σε διαιτητική απόφαση. Αν όχι, η Philip Morris θα διεκδικήσει αποζημίωση ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
"Στη συνέχεια, όλα θα εξαρτηθούν από το πάνελ που θα λειτουργήσει βάσει των διεθνών εμπορικών κανόνων των Ηνωμένων Εθνών που θα εξετάσει με ποια μέθοδο αποτίμησης θα υπολογιστούν οι ζημίες για τις δραστηριότητές μας", δήλωσε η κα. Edwards και συμπλήρωσε: «εκτιμούμε ότι θα είναι της τάξεως των δισεκατομμυρίων δολαρίων»

"Δεν θα μάς εκφοβίσουν οι τακτικές των μεγάλων καπνοβιομηχανιών, είτε πρόκειται για τακτικές πολιτικού χαρακτήρα, για επικοινωνιακές ή δικαστικές τακτικές", απαντά από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Julia Gillard

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/646113/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: