27.7.11

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το ζήτημα του χρέους

Την αναβολή της σημερινής ψηφοφορίας επί του ρεπουμπλικανικού σχεδίου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ μετά από την κατάθεση του προϋπολογισμού, αποφάσισε η Αμερικανική Βουλή των Αντιπρόσωπων, με αφορμή ισχυρισμούς εμπειρογνωμόνων ότι δεν θα γίνουν περικοπές δαπανών.
Όπως μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναβάλλει τη ψηφοφορία μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου έως τότε να ξαναγραφεί το σχέδιο αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους, ανακοινώθηκε από το γραφείο του στελέχους των Δημοκρατικών, Ερικ Κάντορ.
Εκκληση για λύση στο αδιέξοδο απηύθυναν χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι μία στάση πληρωμών του χρέους ή μία σημαντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ θα αποτελούσε «πολύ πολύ σοβαρό γεγονός», με μεγάλες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να βρουν τη σωστή λύση. Μία στάση πληρωμών θα ήταν κάτι τρομερό για τις ΗΠΑ και κυρίως για την οικονομία», προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, καλώντας τις ΗΠΑ να αναπτύξουν ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και προειδοποιώντας ότι βραχυπρόθεσμες περικοπές στον προϋπολογισμό το μόνο που θα μπορούσαν να επιτύχουν είναι να υπονομεύσουν την αμερικανική οικονομία. Λίγο νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση στους Ρεπουμπλικάνους να συμβάλουν ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών μετά τη 2α Αυγούστου, βεβαιώνοντας ότι μία συμβιβαστική λύση είναι εφικτή τις προσεχείς ημέρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι μία βραχυπρόθεσμη αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού δεν θα είναι ικανή να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και το πιθανότερο είναι ότι μία τέτοια αντιμετώπιση θα οδηγήσει σε πιστοληπτική υποβάθμιση. Η αποτυχία να βρεθεί λύση για το έλλειμμα και το χρέος μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και να βλάψει σοβαρά την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο κ. Ομπάμα.

Ωστόσο, παρ' ό,τι επέμεινε και χθες στην αναγκαιότητα μακροπρόθεσμης αύξησης του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, δεν επανέλαβε για πρώτη φορά ότι εάν η πρόταση αυτή δεν γίνει αποδεκτή, θα ασκήσει βέτο. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, επανέλαβε ότι το σχέδιό του για μείωση του ελλείμματος σε δύο στάδια θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του Reuters θεωρεί πιθανή μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ τουλάχιστον από ένα μεγάλο οίκο αξιολόγησης, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις έχει ήδη πλήξει την αμερικανική οικονομία.

Περικοπές σε ταχυδρομεία

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να στερέψει από ρευστό το Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε ότι πιθανόν να κλείσει 3.700 από το σύνολο των 32.000 ταχυδρομικών γραφείων της.

Η υπηρεσία, ανεξάρτητος οργανισμός που ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει να κλείσει περισσότερους ταχυδρομικούς σταθμούς και υποκαταστήματα, καθώς οι πελάτες αγοράζουν υπηρεσίες online. Στόχος της ταχυδρομικής υπηρεσίας είναι να μειώσει το κόστος, καθώς προσεγγίζει το όριο δανεισμού της, των 15 δισ. δολ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2025099

No comments: